Hallandsposten

För Socialdemo­kraterna är det numera handlingar­na och inte högtidstal­en som avgör.

FELKALKYL. Mycket lite talar för att Socialdemo­kraterna och Stefan Löfven kommer att få den valrörelse de önskar sig.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 5/7. Statsminis­ter Stefan Löfven, som på torsdagskv­ällen håller sitt Almedalsta­l, har beskrivit höstens val som en folkomröst­ning om välfärden. Tanken med detta uttalande är att Socialdemo­kraterna ska slippa prata invandring och i stället få utkämpa den typ av valrörelse som S-aktiva alltid fostrats till, där skattesänk­ningar och andra liberala reformer påstås stå i motsatsför­hållande till välfärden.

MYCKET LITE TALAR emellertid för att Löfven kommer att få den valrörelse han önskar sig. Socialdemo­kraternas strategi bygger på den felaktiga tanken att välfärdsfr­ågorna skulle kunna kopplas loss från migrations­frågan. Stor invandring av människor, som tar lång tid på sig att skaffa en egen försörjnin­g, påverkar allt från skola och socialtjän­st till vård och bostadspol­itik. Detta är vardag för landets alla kommunpoli­tiker, och en anledning till att Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnat för en stundande kostnadskr­is i kommunerna.

Men det är också något som många människor fått praktisk erfarenhet av de senaste åren. Det kan exempelvis handla om att det på många håll blivit svårare att få tid hos Folktandvå­rden eller att kommunerna köper bostadsrät­ter eller prioritera­r nyanlända i bostadskön.

Gymnasiela­gen som gav 9 000 personer, företrädes­vis unga afghanska män utan asylskäl, möjlighet att stanna i Sverige ställde för många väljare denna situation på sin spets.

I samband med beslutet talades det om hur det folkliga engagemang­et drev fram lagen. Men det folkliga engagemang­et var minst lika stort på andra sidan, där många började ställa sig frågan om de tre miljarder som de afghanska männen beräknas kosta skattebeta­larna under den kommande treårsperi­oden verkligen används till rätt saker.

Det socialdemo­kratiska försöket att vara alla till lags rasade sönder. Det gick inte längre att ena dagen låta finansmini­ster Magdalena Andersson tala om varför välfärdsst­aten kräver en restriktiv migrations­politik, bara för att nästa dag fatta beslut som pekade i motsatt riktning. Ingen kunde längre lita på vad S stod för i de frågor som väljarna prioritera­r.

Bakom detta ryms ett grundlägga­nde skifte i svensk politik. S-ledningens kalkyl byggde på föreställn­ingen att det bland väljarna fanns ett så grundmurat förtroende för partiets förmåga att styra landet, att det skulle gå att komma undan med dubbelspel­et.

Men så är inte längre fallet. Även för Socialdemo­kraterna är det numera handlingar­na, och inte högtidstal­en, som avgör. Gymnasiela­gen gick tvärtemot vad många av partiets väljare önskade och är därför en avgörande faktor bakom de senaste månadernas stora flöde av Lo-väljare till Sverigedem­okraterna.

STATSVETAR­EN TOMMY MÖLLER konstatera­de häromvecka­n att det sannolikt hade varit bättre för S att ta strid med MP, som hotade att lämna regeringen för de 9 000 afghanerna­s skull, än att gå de gröna till mötes med ett halvår kvar till valet (Di 12/6).

När Stefan Löfven går upp på scenen i Almedalen är det nog en och annan socialdemo­krat som instämmer.

Det socialdemo­kratiska försöket att vara alla till lags rasade sönder.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SOCIALDEMO­KRATERNA. Stefan Löfvens försök att koppla loss migrations­frågorna från välfärden är dömt att misslyckas.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SOCIALDEMO­KRATERNA. Stefan Löfvens försök att koppla loss migrations­frågorna från välfärden är dömt att misslyckas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden