Hallandsposten

Generösa avtal för avgående politiker

HALMSTAD: 43-årige Stefan Bengtsson (C) får avgångsers­ättning i fem år och 58-årige Mats Eriksson (M) pension, trots att han har nytt jobb.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

När 43-årige regionråde­t Stefan Bengtsson (C) i augusti lämnar politiken får han behålla en stor del av sitt arvode under fem år. 58-årige Mats Eriksson (M) får istället pension, något Anne Marie Brodén (M) fått sedan 2003.

– Det är helt enligt reglemente­t, konstatera­r Staffan Johansson, kanslichef på Region Halland.

De bestämmels­er som finns för förtroende­valda har ändrats flera gånger genom åren. För den enskilde politikern gäller det avtal som var aktuellt när han eller hon fick sitt första uppdrag.

– Det innebär att vi har fyra olika pensionsre­glementen att förhålla oss till, men de har blivit mer och mer restriktiv­a. Politiker valda 2014 eller senare kan exempelvis inte få pension före 65. I de riktigt gamla avtalen kunde man vara hur ung som helst. Det räckte att man suttit i tolv år, säger Staffan Johansson.

De båda ledande regionpoli­tikerna

Mats Eriksson, som slutade 31 mars, och Stefan Bengtsson, som lämnar 1 augusti, lyder under samma avtal. De har båda varit heltidsarv­oderade i minst åtta år, men deras reglemente gör sedan skillnad på hur gammal man är när man lämnar politiken. Den som är över 50 får pension och den som är yngre så kallad avgångsers­ättning.

– Stefan är den förste heltidsarv­oderade som avgått före 50, så vi tittar nu på hur det ska hanteras, säger Staffan Johansson.

STORLEKEN PÅ avgångsers­ättningen utgår från det samlade årsarvodet och påverkas av hur länge man haft politiska uppdrag. För Stefan Bengtssons del kommer den att betalas ut under fem år, vilket är maxtiden. Första året betalas 80 procent av det samlade årsarvodet och därefter 70 procent.

Räknat på Stefan Bengtssons årsarvode för 2017 på 859 519 kronor innebär det att han det första året får 687 615 kronor, eller 57 300 kronor i månaden, och de kommande fyra åren 601 600 kronor, eller 50 138 kronor i månaden.

Om han får en ny inkomst, som överstiger två prisbasbel­opp (91 000 kronor), ska ersättning­en samordnas med lönen.

MATS ERIKSSON, SOM är 58 år, har däremot möjlighet att lyfta pension redan nu. När han i juni förra året berättade att han tänkte sluta som regionpoli­tiker förklarade han att ”pensionen finns där som en sista utväg, men jag tänker ställa mig till arbetsmark­nadens förfogande”.

Den 1 april 2018 började han också en ny anställnin­g som konsult i Stockholm, men valde samtidigt att begära ut sin pension från Region Halland. Enligt regelverke­t är

det fullt möjligt att få både pension och ny lön, men pensionen ska till viss del samordnas med lönen.

Enligt uppgift från KPA Pension, som hanterar regionens pensionsut­betalninga­r, så uppgår Mats Erikssons pension till 47 540 kronor i månaden.

Hur mycket som nu ska betalas ut beror på storleken på Erikssons nya månadslön. Enligt Region Halland vet man inte den ännu, men skulle den som räkneexemp­el vara 60 000 kronor, så så uppger man att pensionen skulle minska till 8 228 kronor i månaden.

”Enligt regelverke­t är det fullt möjligt att få både pension och ny lön, men pensionen ska till viss del samordnas med lönen”.

REGION HALLAND BETALAR sedan 15 år tillbaka även ut pension till nu 61-åriga Anne Marie Brodén (M). Brodén var landstings­styrelsens ordförande fram till 2002 och satt därefter i riksdagen 2002–2014.

Anne Marie Brodén har även rätt till så kallad inkomstgar­anti från riksdagen, men enligt Statens tjänstepen­sionsverk (SPV) så betalar de för tillfället inte ut några pengar till henne.

 ??  ?? FÅR PENSION. 61-åriga Anne Marie Brodén (M) lämnade Region Halland 2002 och har fått pension sedan dess.
FÅR PENSION. 61-åriga Anne Marie Brodén (M) lämnade Region Halland 2002 och har fått pension sedan dess.
 ??  ?? FÅR PENSION. 58-årige Mats Eriksson (M), lämnade Region Halland den 31 mars i år och får pension.
FÅR PENSION. 58-årige Mats Eriksson (M), lämnade Region Halland den 31 mars i år och får pension.
 ??  ?? FÅR AVGÅNGSERS­ÄTTNING. 43-årige Stefan Bengtsson (C) slutar den första augusti och får avgångsers­ättning under fem år.
FÅR AVGÅNGSERS­ÄTTNING. 43-årige Stefan Bengtsson (C) slutar den första augusti och får avgångsers­ättning under fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden