Hallandsposten

Farligt gods får ja

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Trafikverk­et säger ja till att flytta transporte­rna av farligt gods till Kristianst­adsvägen.

Trafikverk­et ser fördelen med att befria Lagavägen från farligt gods och ställer sig bakom kommunens förslag att leda transporte­rna via Kristian stadsvägen istället.

Flera bostads byggprojek­t på Ängelholms­vägen och Lagavägen (väg 585) hämmas av säkerhetsr­eglernas om omgärdar farligt gods-trafik. Därför vill Laholms kommun flytta på transporte­rna till en annan del av Laholm.

En djupt oenig kommunstyr­else pekade i våras ut Kristian stadsvägen–istället fören utbyggd Sofie ro led – som rekommende­rad led. En ansökan om att ändra på de lokala trafikföre­skrifterna för farligt gods behandlas just nu av länsstyrel­sen.

LÄNSSTYREL­SEN HAR tagit andra myndighete­r till råd. Trafikverk­et gör tumme upp i sitt remissvar.

Myndighete­n ser en fördel att flytta leden bort från Laganför stadens utveckling­sskull. Några nackdelar med Kristianst­ads vägense r Trafikverk­et inte, varken samhällsek­onomiskt eller miljömässi­gt.

”Vi anser att den nya föreslagna vägen för farligt gods håller en god standard och är lämplig som utpekad led”, skriver trafikinge­njör Niko Kapsimalis i yttrandet.

Samma sak gäller att kommunens förslag att förbjuda farligt gods genom Lilla Tjärby. Transporte­r som går över kraftverks­bron ska i stället ledas via Ahla till Skogaby, för att där ansluta till väg 15.

”DET BEDÖMS INTE ge några större negativa effekter då det är få företag i industri- området som hanterar farligt gods samt att omlednings­väg för E 6 inte används särskilt frekvent”, skriver Trafikverk­et.

Polisen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap har inget att invända. Nu får kommunen tre veckor på sig att svara.

 ?? Bild: TRAFIKVERK­ET ?? NY VÄG FÖR FARLIGT GODS. Lagavägen utgår och transporte­rna med farligt gods leds via Kristianst­adsvägen i stället. Så ser det senaste förslaget ut i den infekterad­e trafikfråg­an.
Bild: TRAFIKVERK­ET NY VÄG FÖR FARLIGT GODS. Lagavägen utgår och transporte­rna med farligt gods leds via Kristianst­adsvägen i stället. Så ser det senaste förslaget ut i den infekterad­e trafikfråg­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden