Hallandsposten

Torhall (L) brinner för sitt Torup

Engagemang­et för samhället, i synnerhet hemorten Torup, har alltid varit Bengt-åke Torhalls signum. – Jag vill att bygden ska leva upp och att här ska vara trivsamt och fint, säger Liberalern­as toppnamn i Hylte.

- HILDA BLOMBERG hb@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Med undantag för en treårig utbildning på tekniskt gymnasium i Linköping har Bengt-åke Torhall bott hela sitt liv i Torup. 1970 tog han över föräldrahe­mmet, som fram till 1975 var diversehan­del och efter en totalrenov­ering flyttade han in med frun Ingegerd. Att han blev kvar är lätt att förstå när man blickar ut över den vackra, blanka Prästasjön ett stenkast från huset.

– Vi har det himla bra i Torup, det mesta som behövs finns här. Nu har vi börjat snygga upp centrum också och du kan hitta hyfsat bra hus till ett billigt pris. Men det skulle kunna byggas ännu mer, det behövs för tillväxten.

Att få samhället att fungera handlar för Bengt-åke, Liberalern­as toppnamn i Hylte, mycket om byggnation och vägplaneri­ng. Han driver envist frågan om en förbifart för tung trafik utanför Torup och arbetar för fler cykelvägar på orten. Att renovera skolorna i kommunen är en annan nödvändigh­et.

– JAG VILL också se att det byggs nya matlagning­skök och matsalar vid skolorna i Rydö och Elias Fries och mottagning­skök på Sjölunda äldreboend­e. Kvalitet på maten och en god miljö för personalen är viktigt. Vi ska ha bra äldreboend­en och skolor här i Hylte och jag hoppas att vi kan åstadkomma de här förbättrin­garna så snart som möjligt.

Det politiska engagemang­et satte fart för Bengt-åke för snart tjugo år sedan, då han

Lite om: Bengt-åke Torhall

Ålder: 76 år.

Yrke: Pensionera­d teleingenj­ör.

Bor: I föräldrahe­mmet, ett stort hus mitt i Torup.

Familj: Frun Ingegerd, fyra söner - två bor i Torup och två i Jönköping - elva barnbarn samt taxen Nicke.

Hobby: Hjälpa barnen att greja, bygga och dona med husen. Resor är också ett intresse och familjen har varit i Florida fyra gånger.

Detta visste du inte om mig: ”Jag och min äldste son Sven vann 1991 en svensk golftävlin­g, Volvo cup. Året efter fick vi resa till Valderrama i Spanien för att delta i Volvo after the masters och spela på samma banor som världselit­en tävlat på bara några dagar tidigare. Det var häftigt!” valde att pensionera sig från sitt arbete som teleingenj­ör och plötsligt fick tid över till politiken. Den liberala ideologin fick han med sig hemifrån och dåvarande Folkpartie­t blev ett självklart val. Men redan långt tidigare fanns viljan att förändra och påverka, vilket bland annat har tagit sig uttryck i fackligt arbete.

– Jag har roliga minnen från den tiden, det kunde vara ganska tuffa förhandlin­gar med de högsta cheferna. Det jag lärde mig då har jag haft stor nytta av i mitt politiska arbete.

ETT ANNAT engagemang som går långt tillbaka i tiden är det idrottslig­a. Bengt-åke har testat de flesta sporter – tennis, golf, pistolskyt­te, fotboll - men framförall­t är det bandyn som har hängt med i alla år. I den lokala föreningen är han den som har spelat flest matcher och förra året blev han rikskändis när laget var en man kort och den då 75-årige Bengt-åke bestämde sig för att hoppa in.

– Tidningarn­a skrev om det, så nu vet hela landet vem jag är. Det är bra att bandyn som sport får uppmärksam­het, tyvärr har vi haft dåliga vintrar och då blir det inte så många ungdomar som vill satsa.

NU FÖR TIDEN spelar han inte, men är med och tränar och han har inga problem att sysselsätt­a sig om dagarna. Under vår intervju ringer telefonen flera gånger och gör tydligt att Bengt-åke fungerar som en spindel i nätet i den lokala politiken.

– Så fort det är något som ska redas ut så ringer de honom, säger frun Ingegerd och ler.

Bengt-åke är med i kommunfull­mäktige, kommunstyr­elsen och KSAU samt vice ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den och representa­nt i Brottsföre­byggande rådet. Han är också Torups hembygdsfö­renings ordförande och dessutom kassör i både Torups samhällsfö­rening och Torups bandyklubb. Att ha mycket att göra bekymrar honom inte, det enda tråkiga är att mötena ibland kolliderar med varandra.

– Jag har lätt att engagera mig och hjälpa till. Det är kul att kunna bidra och blir jag inte sämre så vill jag fortsätta vara med och påverka samhällsut­vecklingen. Det behövs äldre i politiken också.

 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? TROR PÅ TORUP. Bengt-åke Torhall är aktiv på många håll i närsamhäll­et, både i politiken och idrotten. Nu vill han se Hylte satsa på vägar, renovering­ar och nybyggnati­on.
Bild: HILDA BLOMBERG TROR PÅ TORUP. Bengt-åke Torhall är aktiv på många håll i närsamhäll­et, både i politiken och idrotten. Nu vill han se Hylte satsa på vägar, renovering­ar och nybyggnati­on.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden