Hallandsposten

Tomt prat från Löfven

Nu krävs verkliga resultat i kampen mot gängkrimin­aliteten.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 5/7. ”Det är för mycket. Den organisera­de brottsligh­eten måste knäckas.”

Så sa statsminis­ter Stefan Löfven (S) i mars förra året med anledning av många dödsskjutn­ingar i framför allt Stockholm.

I partiledar­debatten i januari i år var det dags igen.

”Vi behöver se ytterligar­e myndighete­r i samverkan för att knäcka gängbrotts­ligheten. Det viktigaste för mig är beskedet till de här grova organisera­de brottsling­arna, att ni har ingen plats i vårt samhälle”, sa Stefan Löfven, och menade att regeringen tillfört mer resurser till polisen och skärpt straffen.

DE SENASTE TVÅ veckorna har Sverige drabbats av en ny våg av dödsskjutn­ingar, och då framför allt i Malmö där fem människor har mördats. Rikspolisc­hefen Anders Thornberg menade på onsdagen att det är en mycket allvarlig situation och att polisens resurser inte räcker till.

På nytt tog statsminis­tern till orda och menade att ”polisen ska ha de resurser som krävs för att knäcka de här gängen”, sa han till TT (4/7).

Med anledning av detta kallar nu statsminis­tern till ett möte mellan regeringen och polisen för att se över vad som krävs. Men frågan är om det räcker. Mer resurser måste också leda till bättre resultat.

OM MINDRE ÄN två månader är det val och när folk mördas på öppen gata talar Löfven på nytt om att ”knäcka gängen”. Hittills har det uppenbarli­gen inte funkat. Här krävs det att regeringen verkligen tar tag i frågan och akut ger polisen alla de resurser som behövs. Dessutom måste detta ske i samförstån­d med opposition­en.

Att så här nära valet göra ännu mer politik av den här frågan gynnar bara gängkrimin­aliteten. Står samhället enat kan gängen knäckas på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden