Hallandsposten

”Jag tror att människan mår bäst i små gemenskape­r”

- ANNA-KARIN FORSBERG akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

vill att föräldrar ska få barnomsorg­speng om de vill vara hemma med sina barn. förespråka­r valfrihet och har själv valt att ha sina två barn i kommunal förskola.

Det har passat för vår familj. Både jag och min man yrkesarbet­ar och barnen har trivts på förskolan. Men jag anser att föräldrar ska ha valmöjligh­eter, eftersom alla barn och familjer är olika, säger Ella Kardemark och ger en programför­klaring till varför hon är just kristdemok­rat.

– Jag inte kollektivi­st, men inte heller individual­ist som tycker att ensam är stark. Jag är personalis­t. För mig betyder det att man ska ha rätt att göra sina egna val men samtidigt ta ett socialt ansvar.

KD:S toppolitik­er i Halmstad har en mångårig politisk karriär bakom sig. Ella Kardemark är i stort sett född in i politiken. Hennes pappa Lars Gustafsson satt på Hallandsbä­nken i riksdagen för KD mellan 1998 och 2014.

– Det var verkligen inte självklart för mig att engagera mig politiskt. Jag var tveksam om det var något för mig eftersom jag såg hur hårt arbete det var.

Men när Ella som 22-åring flyttade från Varberg till Halmstad för att studera fick hon en fråga från KD om hon ville ställa upp på listan i valet 2006.

– Jag är en person som gärna testar saker. Så jag tackade ja, men mitt namn stod långt ned på listan. * Namn: Ella Magdalena Kardemark

* Ålder: Fyller 35 i september

* Familj: Maken Joseph, barnen Bianca och Noa

* Yrke: småföretag­are

* Bor: 30-talsvilla på Söder

* Hobby: Målar tavlor (”Jag läste konst/formgivnin­g på Sture”)

* Det visste du inte om mig: ”Jag har förhandlat en hel del i arabvärlde­n, ibland över en kopp te runt midnatt, så jag vet att varje förhandlin­g är en ny förhandlin­g.” (Ella Kardemark är delägare i en grossistfi­rma ihop med bland annat två marockansk­a vänner.) och driva samtliga gruppbostä­der i kommunal regi.

SOM FÖRETRÄDAR­E FÖR den borgerliga majoritete­n i socialnämn­den har hon också försvarat beslutet att kommunen inte längre ska ta ansvar för ensamkomma­nde unga flyktingar som är i en process att överklaga åldersupps­krivning. Men nämnden backade delvis.

– Det är staten som har ansvar för vuxna flyktingar. Men vi bekostar nu en övergångsp­eriod för att inte någon ska behöva flytta från en dag till en annan till migrations­verkets boende.

Ella Kardemark delar Kristdemok­raternas egen definition av att partiet står för ”en demokrati byggd på kristen människosy­n och värdegrund”.

– Jag är inte religiös men jag tror att det finns en gud. Jag är medlem i Svenska kyrkan. Däremot är jag inte aktiv.

Det viktigaste skälet till att hon vill arbeta för KD är partiets familjepol­itik.

– Jag tror att människan mår bäst i små gemenskape­r. Där är familjen den första och viktigaste för att barnen ska få goda uppväxtvil­lkor.

När Ella Kardemark ska nämna sin hjärtefråg­a i politiken handlar den inte överraskan­de om barn och förebyggan­de arbete.

– Jag vill att Halmstads kommun ska ta fram en social infrastruk­turplan för att förebygga utanförska­p för barn och unga. I augusti börjar 1 300 barn första klass. 160 av dem kommer att hamna i utanförska­p med arbetslösh­et, biståndsbe­roende etcetera. Den största riskfaktor­n är om de inte klarar grundskola­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden