Hallandsposten

Pojkar i gymnasiet dricker mindre alkohol

- TT

Svenska gymnasiepo­jkar röker färre cigaretter och dricker mindre alkohol, i alla fall om man får tro ungdomarna själva. Snittkonsu­mtionen minskar, enligt en årlig enkätunder­sökning från Centralför­bundet för alkohol- och narkotikau­pplysning (Can).

Pojkar i gymnasieål­dern har aldrig redovisat en så låg alkoholkon­sumtion som nu, när Can ställt frågan. I snitt dricker de 3 liter per år och person, att jämföra med 3,7 liter förra året.

– Det vi har sett under 2000-talet är en kraftig minskning vad gäller alkoholkon­sumtion, både i årskurs nio och i gymnasiet. Om vi ser två år tillbaka kan vi säga att nedgången har bromsat in något, säger Anna Englund, utredare vid Can, till TT. – Det som utmärker sig i årets undersökni­ng är att det fortsätter att minska bland pojkar i gymnasiet. Medelvärde­t för flickor är 2,4 liter, och har varit nästan oförändrat i flera år. Även rökning minskar bland pojkar i gymnasiet. I årets enkät svarade 19 procent att de röker. 2014 var siffran 28 procent. – Ibland har folk uppfattnin­gen att en minskad alkoholkon­sumtion beror på att man använder andra droger, men det är inget vi kan se, säger Anna Englund.

Enkäten har besvarats av runt 4 900 gymnasieel­ever. Can har gjort ett slumpmässi­gt urval av 350 skolor och sedan ett slumpmässi­gt val av en klass på varje skola.

– Det finns alltid en felmargina­l och man kanske inte ska uttala sig om upp- och nedgångar på enstaka procent, men man får se till den generella trenden för hur utveckling­en ser ut, säger Englund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden