Hallandsposten

Får nej

- PONTUS AHLKVIST/TT

Angela Merkel och Horst Seehofer. * Konflikten mellan Angela Merkels CDU och det bayerska systerpart­iet CSU i migrations­frågan går tillbaka till 2015, då Merkel öppnade Tysklands gränser för tusentals flyktingar och migranter på väg genom Europa, ett beslut som kritiserad­es starkt av CSU och dess ledare Horst Seehofer. Sedan dess har Tyskland lagt om sin asyl- och migrations­politik, men CSU vill strama åt den ytterligar­e.

* Vid förra veckans Eutoppmöte enades Merkel och de övriga ledarna bland annat om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU. Splittring­en mellan Eu-länderna på migrations­området kvarstår dock. I en intervju som sändes i söndags kväll lyfte Merkel fram de framsteg som hon ansåg hade gjorts under toppmötet, medan Seehofer och CSU såg Eu-besluten som otillräckl­iga.

* I söndags kväll ställde Csuledaren ett ultimatum till regeringsc­hefen: Merkel måste gå honom till mötes, annars avgår han både som inrikesmin­ister och partiordfö­rande. Efter timslånga diskussion­er enades CDU och CSU – som stått sida vid sida i årtionden – om en kompromiss, som innebär inrättande­t av transitcen­ter för snabb handläggni­ng av ärenden där den asylsökand­e i fråga tidigare har registrera­ts i ett annat Eu-land.

* I oktober går Bayern till delstatsva­l, och CSU är under hårt tryck från främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som med stor sannolikhe­t kommer att beröva CSU dess majoritet i delstatspa­rlamentet i München. nyhetsmaga­sinet Tagestheme­n, men spår trots det att en lösning kan nås. En lösning utan inlåsning av asylsökand­e, om man får tro både honom och hans partiordfö­rande. Ett förbehåll som lär bli svårsmält för bayraren Seehofer, som så sent som i helgen hotade att stänga gränsen helt om inte Merkel gick med på hans partis krav.

partitoppa­rna i CDU, CSU och SPD ett nytt försök att komma överens.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/AP/TT ??
Bild: MARKUS SCHREIBER/AP/TT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden