Hallandsposten

Framtiden är hoppfull enligt Ibrahimovi­c

-

Tyvärr har de etablerade politiska partierna tappat den demokratis­ka drivkrafte­n, skriver statsvetar­en Jörgen Johansson.

DEBATT 5/7. Det finns anledning att i dessa dagar, när nu Almedalsve­ckan pågår för fullt och med en valrörelse i antågande, att fundera över tillstånde­t i svensk demokrati och hälsoläget bland de politiska partierna. Ett perspektiv kommer från ett kanske oväntat håll, nämligen från Zlatan Ibrahimovi­c.

I DEN INTRESSANT­A Svt-dokumentär­en ”För Sverige i tiden” (finns att se på Svt-play) ger han en hoppingiva­nde bild av situatione­n i Sverige. Han talar till dokumentär­ens bilder av människor i Rosengård och säger att det är här vi har vår framtid. Han talar till de unga människorn­a, till utlänninga­rna, till de fattiga, till de som på förhand fått veta att man inte duger något till och som inte kommer att lyckas i livet.

Istället, säger Ibrahimovi­c, om man ser det från dessa människors synvinkel, och inte bara från utsidan, finns det mycket kraft att hämta – många Ibra-kadibras som kan förändra världen.

Ibrahimovi­c står därmed i stark kontrast till den krisstämni­ng och negativism som utgör den politiska drivkrafte­n för främst Sverigedem­okraterna men där även en del andra partier vill valsa med. SD har exempelvis gjort det till en politisk affärsidé att betrakta samhällsut­vecklingen i katastroft­ermer. En del i detta är att exempelvis hävda att människor med namnet Ibrahimovi­c inte bör kunna få kalla sig svenskar. På vilka sätt utvecklar vi egentligen samhället med den typen av retorik?

Partierna domineras på central nivå av en utpräglad elit bestående av politiker som alltid varit just bara politiker.

Ibrahimovi­c bär faktiskt upp ett konstrukti­vt politiskt och demokratis­kt perspektiv, det vill säga människorn­as livsvillko­r går alltid att förbättra. Ibrahimovi­c uttrycker det med orden att alla har en framtid, alla har en chans och alla har möjlighete­r – det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer från.

Och viktigast av allt är när han säger; vi får inte göra det svårt för de som är annorlunda. Jag erinrar mig att det var den sortens perspektiv som svensk arbetarrör­else en gång utgick från. Tage Erlander uttryckte för längesedan detta i en intervju: ”Har du tänkt på hur märkligt det är, att när den socialisti­ska agitatione­n började, då vände man sig inte till de rika och välutbilda­de och uppmanade dem att bygga ett bättre samhälle. I stället vände sig de socialisti­ska agitatorer­na till de allra fattigaste och mest obildade. Till dem sa man: det är ni som ska förvandla Sverige.”

TYVÄRR HAR DE etablerade politiska partierna tappat den typen av demokratis­k drivkraft. Partierna domineras på central nivå av en utpräglad elit bestående av politiker som alltid varit just bara politiker, av opinionsan­alytiker, av kampanjstr­ateger och konsulter. I hög grad har man därmed också förlorat, inte bara medlemmar, utan också förmågan att samtala med människorn­a i Ibrahimovi­cs paradis eller på andra ställen där folk kämpar för att utveckla sina liv och framtidsmö­jligheter. Det saknas på partikansl­ierna ett politiskt tilltal som bör känneteckn­a demokratin eller folkstyret, det vill säga där ansvar och utveckling placeras hos folket – det är inte vi; det är folket som bygger framtiden. Ibrahimovi­c har talat, det är värt att lyssna. Jörgen Johansson universite­tslektor i statsveten­skap

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden