Hallandsposten

Ryssland runt på 18 dagar – så här långt...

-

Det var 32 lag som kom till Vm-slutspel i fotboll i Ryssland. Nu återstår åtta. Sverige är en av dem. Fortfarand­e är det nästan lika overkligt, få det att sjunka in, att Janne Anderssons stolta, blågula, svårslagna landslag faktiskt tillhör de åtta bästa i världen.

Men annars hade jag förstås inte befunnit mig i Samara i den sydöstra delen av ryska Europa nära gränsen till Kazakstan.

Det är här, på Samara stadion, mot England som Janne Anderssons landslag på lördag kan säkra en medaljmatc­h.

Stora kaxiga England som återigen låter hybrisen flöda och alla nu tror att manegen till en Vmfinal är krattad och klar med ”bara” Sverige och segraren mellan Kroatien och Ryssland kvar.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn föreslår ju till och med att alla britter ska få en ledig dag om England vinner Vm-guld...

Jotack, men först ska nyckeln till Sveriges betongförs­var dykras upp. Något som bara världsmäst­arnationen Tyskland har lyckats med hittills.

Det var också det som förbundska­ptenen Gareth Southgate och spelarna varnade för efter att sent i tisdags kväll ha säkrat kvartsfina­lplatsen när mästerskap­sförbannel­sen bröts och England vann straffdram­at mot Colombia.

– Sverige är ett lag som vi har dålig historik med, vi har tidigare underskatt­at dem. Vi vet exakt hur de spelar och det blir en riktigt hård prövning, sa han till The Independen­t.

Det första som möter en i utkanten av miljonstad­en Samara, Rysslands sjätte största, vid väldiga Volga-floden är en jättelik fasadmålni­ng av Jurij Gagarin, världens första människa i rymden när han 1961 åkte ett varv runt jorden.

Här finns också en Gagarin park och ett rymdcenter, men kopplingen med den sovjetiske kosmonaute­n – som tragiskt omkom i en testflygni­ng med ett flygplan – är något vag med tanke på att han föddes i Klusjino väster om Moskva och dog, 34 år ung, i Kirzjach nordost om huvudstade­n.

Dessutom är det riktiga namnet på arenan Cosmos så okej, vi kör på det temat. Sikta mot stjärnorna, Janne Andersson och landslaget, så når ni åtminstone månen. För då blir det semifinal på onsdag i Moskva om man hittar motmedel till inläggsspe­let med adress Harry Kane.

Och en fortsatt Vm-turné i Ryssland som från Sverige till Nizhnij Novgorod till Moskva till Gelendzhik till Adler, Sotji, till Jekaterinb­urg till St Petersburg till Samara hittills har varit en liten nätt tripp på 8 540 kilometer...

Men okej då, ska det grävas guld i Ryssland så får det väl bli några tusen mil till...

”Sikta mot stjärnorna, Janne Andersson och landslaget, så når ni åtminstone månen. För då blir det semifinal på onsdag.”

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN, ITAR TASS/ARKIV ?? Rymdfarare­n Jurij Gagarin (till höger) är stor i Samara. Snart landar också Janne Andersson och det svenska landslaget i Rysslands sjätte stad för Vm-kvartsfina­len mot England på lördag. Men på onsdagen tränade landslaget vid Vm-basen i Gelendzjik.
Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN, ITAR TASS/ARKIV Rymdfarare­n Jurij Gagarin (till höger) är stor i Samara. Snart landar också Janne Andersson och det svenska landslaget i Rysslands sjätte stad för Vm-kvartsfina­len mot England på lördag. Men på onsdagen tränade landslaget vid Vm-basen i Gelendzjik.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden