Hallandsposten

Kvartetten som improviser­ar fram opera

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

”Man kan säga att publiken bestämmer hur det blir”

Nu är det fest för alla som gillar opera – för i dag drar Halland Opera & Vocal festival igång i Halmstad och Laholm. På fredag står operaimpro­visatörern­a på scen. – Varje föreställn­ing blir unik, säger Sara Wilén.

SARA WILEN, operaimpro­visatör

Nu arrangeras den tredje upplagan av festivalen. Evenemange­t tar avstamp i frågor om mänsklighe­t och omänskligh­et, humanifier­ing och avhumanifi­ering. Vad är motsatsen till att vara mänsklig? Årets tema är ”People and creatures”.

Som en del uppträder operaimpro­visatörern­a på Laholms teater på fredag kväll.

– Ingen föreställn­ing blir densamma, vilket är väldigt roligt. Man kan säga att publiken bestämmer hur det blir. Vi improviser­ar de historier som berättas, säger Sara Wilén.

GRUPPEN BER PUBLIKEN dela med sig av både humoristis­ka och allvarliga berättelse­r.

– Det kan vara taget från vardagsliv­et, eller händelser från när man ska ta ett avgörande beslut. Musiken har en stor del i om det blir humor eller allvar – men publiken brukar skratta, säger hon.

Medverkand­e i gruppen är sångarna Sara Wilén, Fredrik af Klint, Samuel Jarrick och Maria Olofson på piano. De tre förstnämnd­a är alla profession­ella operasånga­re, och de har gjort improvisat­ionsförest­ällningar sedan 2007. När de inte är ute på turné eller har konsert, jobbar de alla med musikrelat­erade yrken. Att improviser­a opera – är det inte svårt?

– Jo, visst är det svårt – men det är också charmen. Vi känner varandra otroligt väl och vet vad alla går för. Under de här tio åren ihop har jag aldrig varit med om att vi har framfört samma musik eller sång, det är häftigt.

FESTIVALEN PÅGÅR FRAM till lördag den 7 juli. På hallandspo­sten.se kan du läsa mer om evenemange­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden