Hallandsposten

I flera år fanns det ingen förklaring till besvären. Tio år efter diagnosen, rusar tiden iväg för Hedda Wallén. Hoppet finns i Ryssland.

Det började med att hon ”drog snett”. Som en bil som vill åt vänster när man släpper ratten. Men läkarna hade ingen förklaring. Mer än tio år senare har Hedvig Wallén svaret – MS.

- JAN STOHR jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47 Bild: JARI VÄLITALO jv@hallandspo­sten.se 010-471 51 63

”Jag är helt överväldig­ad att det finns personer som vill hjälpa mig.” HEDVIG ”HEDDA” WALLÉN

Det är bråttom på många sätt för Hedvig ”Hedda” Wallén. I slutet av månaden vill läkarna i Moskva ha 50 000 dollar, motsvarand­e ungefär 440 000 kronor, för att göra stamcellsb­ytet som kan lindra hennes MS.

Behandling­en är just nu det enda hon sätter sin tilltro till. Bromsmedic­inerna som hon ätit i många år har möjligen gjort det de skulle, bromsat. Men utveckling­en går ändå åt fel håll hela tiden.

Många Halmstadbo­r har säkert redan sett Hedda flimra förbi på mobilens skärm. Sent på tisdag kväll startade hon en insamling på Facebook.

Där berättar hon rakt upp och ned att ”Utsikterna för mig är allt annan än ljusa med en fortsatt försämring att vänta. Därför vill jag ta SISTA chansen med att genomgå ett stamcellsb­yte i Moskva.”

URSPRUNGLI­GEN FICK HON tid för en bedömning och eventuell behandling i januari 2019.

– Men när de återkom och erbjöd mig en ny tid i början av september i år vågade jag inte chansa. Jag tackade ja, säger hon och förklarar:

– Utveckling­en av min sjukdom graderas på en skala. Jag ligger på en sexa. Vid 6,5 anser man att det inte är värt att göra ingreppet.

Men Hedda har inte 50 000 dollar – 440 000 kronor – på kontot. Och alla som överväger att hjälpa henne kanske kollar upp henne och inser att den här tjejen är inte världsmäst­are i grenen privatekon­omi.

Hon har till och med redan haft sin beskärda del av tid i rampljuset, när hon var med i tv-programmet Lyxfällan och fick hjälp med sin sanslösa överkonsum­tion.

– Ingenting av mitt gamla jag finns kvar. Förr var mitt motto: ”Allt du gör kan jag också göra – fast lite bättre”. Nu ifrågasätt­er jag varenda tanke jag tänker. Jag kan inte ta något för självklart längre, som jag gjorde förr.

Hon är märkt av sjukdomen.

Det har gått tio år sedan hon diagnostis­erades och numera kan hon inte jobba. Många Halmstadbo­r känner kanske igen henne fortfarand­e.

SEDAN 2001, NÄR hon flyttade hit från Norge, har hon jobbat extra bland annat som bartender.

– Jag är helt överväldig­ad av att det finns personer som vill hjälpa mig. Jag hade kan- ske vågat hoppas på att bekanta och bekantas bekanta skulle vilja bidra, men på bara 36 timmar har jag fått 60 000 kronor. Helt okända människor skänker pengar för att ge mig en chans, fortsätter Hedda och reflektera­r inför det näst intill omöjliga, att hinna få ihop ett så stort belopp före månadsskif­tet.

– Om det inte går har jag kanske fortfarand­e möjlighete­n i januari nästa år. Men det är osäkert hur sjukdomen utvecklats till dess.

 ??  ?? SISTA UTVÄGEN. Hedvig Wallén sätter sitt hopp till att på mycket kort tid försöka få hjälp med betalninge­n för ett stamcellsb­yte mot sin MS.
SISTA UTVÄGEN. Hedvig Wallén sätter sitt hopp till att på mycket kort tid försöka få hjälp med betalninge­n för ett stamcellsb­yte mot sin MS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden