Hallandsposten

Opinion.

Reglerna för arbetslösa bör vara lika för alla.

- MATTIAS KARLSSON

Den landningsb­ana som avhoppade regionpoli­tiker har framför sig är för lång.

LEDARE 6/7. ”Avgångsers­ättningen är som en landningsb­ana tills jag hittar en ny funktion att fylla.”

Det säger det avgående regionråde­t Stefan Bengtsson (C) i en kommentar till Hallandspo­sten, med anledning av att han under fem år kommer att behålla en stor del av sitt arvode när han i augusti lämnar regionpoli­tiken (5/7).

Bengtssons avgångsers­ättning är helt enligt reglerna, men den landningsb­ana som han talar om är väldigt lång.

I DAGENS MODERNA arbetsliv måste man vara beredd på omställnin­g mitt i livet. Då är arbetslösh­etsförsäkr­ingen, det vill säga a-kassan, en trygghet.

För politiker är situatione­n annorlunda, framför allt är det svårt att förutse ett valresulta­t och därmed veta hur de heltidsarv­oderade uppdragen fördelas, om det så är på kommunal eller regional nivå. Det är därför rimligt att det finns en ersättning till politiker som av olika skäl lämnar politiken. Vad som däremot är orimligt är tiden för denna ersättning, den får inte vara för lång.

Ersättning­en till arbetslösa ska ses en omställnin­gsförsäkri­ng, den bör vara generös till en början. Därefter ska det finnas en tydlig avtrappnin­g för att ge den arbetslöse ökade drivkrafte­r att hitta en ny sysselsätt­ning.

Den landningsb­ana som Stefan Bengtsson har framför sig är alltså fem år lång. Det är för länge. Därför bör politikern­a inom Region Halland se över hur länge som politiker ska få avgångsers­ättning.

OAVSETT OM DU är politiker eller inte så bör reglerna vara lika för alla. Det är de inte i dag.

Både för samhällets och individens bästa är det viktigt att avhoppade politiker så snabbt som möjligt kommer i sysselsätt­ning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden