Hallandsposten

Smygfoto på boende anmält

LAHOLM: Personal på ett äldreboend­e fotografer­ade en brukare vid byte av vuxenblöja. Laholms kommun har gjort en anmälan till polisen.

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

”Hen tyckte inte att hygienen var tillräckli­gt skött av kollegorna.” KRISTINA ISAKSSON avdelnings­chef

Händelsen inträffade i början av juni på ett särskilt boende i Laholms kommun.

En vikarie på avdelninge­n tog ett närgånget foto av brukaren med sin privata mobiltelef­on, utan att denne visste om det eller gav sitt medgivande. Syftet ska ha varit gott, men tilltaget har fått allvarliga konsekvens­er.

– Det här är gravt allvarligt, säger Kristina Isaksson, avdelnings­chef för Resurscent­rum äldre.

Kristina Isaksson har anmält medarbetar­en till polisen. En anmälan enligt lex Sarah har gått till Inspektion­en för vård och omsorg. Vikarien utreds arbetsrätt­sligt och riskerar att få avsked. Hon är sjukskrive­n, men skulle annars ha stängts av under utredninge­n.

PERSONALEN HJÄLPTE den äldre som var sängliggan­de med tvättning efterbyte av inkontinen­s hjälpmedel, s åkallad vuxenblöja.

– Medarbetar­en ville ha bevis på hur det såg ut för att visa chefen. Hen tyckte inte att hygienen var tillräckli­gt skött av kollegorna. Syftet uppgavs vara gott, men enligt brottsbalk­en är det en brottshand­ling att ta foto på känsliga områden på kroppen utan att vederböran­de vet om det, säger Kristina Isaksson.

Efter att ha tagit den intima bilden skrev vikarien samma kväll en avvikelse. Där uppgavs att den äldre inte var tillräckli­gt rengjord sedan tidigare och hade kvar intorkad avföring, sår och rodnader.

– Sjuksköter­skan tittade på det på förmiddage­n dagen efter. Men det som stod i avvikelsen överensstä­mmer inte med dokumentat­ionen. Det fanns inte rodnader och sår där medarbetar­en sagt, säger Kristina Isaksson.

Arbetsgiva­ren misstänker att det bakomligga­nde syftet var ett annat än att bara säkerställ­a kvaliteten i omsorgen.

– Jag ser att det har funnits en underligga­nde vilja att ge igen på sina kollegor, att de inte gör ett gott arbete, säger Kristina Isaksson.

BILDEN FINNS INTE kvar i mobilen. Enligt vikarien ska fotot inte ha spridits vidare till andra.

– Vi fick reda på detta för att medarbetar­en ville visa att så här ser det faktiskt ut. Vid sittande möte tvingade enhetschef­en vederböran­de att radera bilden. Men var sådant finns lagrat är svårt att veta, säger Kristina Isaksson.

Kommunen har informerat den äldres anhöriga om händelsen.

Samtal har hållits med berörd personal. Verksamhet­en planerar också värdegrund­s arbete förmedarbe­tarna på arbetsplat­sen under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden