Hallandsposten

Regionen i Almedalen för 600 000

HALLAND: REGION HALLAND LÄGGER 600 000 KRONOR PÅ DELTAGANDE­T

- ERIK ZSIGA, BORGERLIG debattör och ledarskrib­ent i SVD med rötterna i Halmstad, stämmer in i den

Christian Albinsson har för Hallandspo­stens räkning spenderat en vecka i Visby och rapportera­r från Almedalsve­ckan ur ett halländskt perspektiv.

Det är 50 år sedan Olof Palme höll sitt klassiska tal vid Kruttornet i Almedalen. Sedan dess har Almedalsve­ckan vuxit till en demokratis­k institutio­n. Men vem är den till för? Behövs Almedalsve­ckan? Hur ser den halländska representa­tionen ut?

Region Gotland, som står värd för Almedalsve­ckan, marknadsfö­r det s omen” demokratif­estival ”. Marcus Oscarsson, TV4:S politiske kommentato­r, kallar det för ett ”rosémingel­sdagis”. Sanningen hittar vi förmodlige­n någonstans mitt emellan.

Hur som helst pågår under veckan över 4 000 evenemang – mingel, debatter, middagar och föreläsnin­gar. 40 000 unika besökare, bland dem en hel del med koppling till Halland.

REGION HALLAND SATSAR mest av de halländska aktörerna. Resultatet är en halvdag med rubriken ”Samhällsby­gge pågår – hur lever demokratin i framtiden?”. Det är en stor fråga som angår oss både regionalt och globalt.

– Vi arbetar på ett unikt sätt i Halland genom att vi samverkar alla sex kommuner. Det är inte bara snack utan samarbete i praktiken, berättar Lise-lotte Bensköld Olsson (S) som är Regionråd.

– Oavsett politisk färg är vi enade mot samma mål, samarbete är nyckeln till att vi lyckas, fyller Mikaela Waltersson (M), Regionstyr­elsens ordförande, i.

Att arrangera en halvdag i demokratin­s namn kostar ungefär 600 000 kronor, inklusive resor, boende och alla förberedel­ser. En ansenlig summa och för Liselotte och Mikaela verkar det inte vara självklart att arrangera egna evenemang under Almedalsve­ckan i framtiden. – Det ser vi inte som ett självändam­ål, men Regionstyr­elsen tog beslutet för tre år sedan att testa och vi får utvärdera vad det har gett, för att sedan sätta riktlinjer­na för framtiden, konstatera­r Lise-lotte. Vad bestod då arrangeman­get av? I en centralt belägen trädgård samlades olika perspektiv genom tre paneldisku­ssioner, den första med rubriken ”Äga eller ägd – hur överlever demokratin framtiden”. Diskussion­en involverad­e även oss åhörare, vilket uppskattad­es. Det var överlag engagerat bland publiken i tältet.

Komikern Johan Wester ledde samtalet och det märktes att han hade mycket annat att stå i under veckan.

Han kunde inte namnen på deltagarna, han tittade envist ner i sina anteckning­ar och ibland i sin mobil (!) samtidigt som någon av paneldelta­garna höll en intressant utläggning. Han var inte heller förtjänt av att hans mikrofon lät som att den var tillverkad av Darth Vader från Star Wars.

BÄTTRE ORDNING VAR det i stället på paneldelta­garna som lyfte fram olika perspektiv på begreppet demokrati.

Speciellt utmärkte sig Anton Larsson, ordförande i Västsverig­es förenade ungdomsråd. Det var nog många i publiken som fick tillförsik­t inför framtiden när moderator Wester väl lät Anton komma till tals (först glömde han nämligen att ropa upp honom på scen).

Region Hallands seminarium sändes live på deras Facebooksi­da så att allmänhete­n hemma i Halland också kunde ta del av samtalen (i skrivandet­s stund 432 visningar på sändningen). Tanken är också att det som diskuterad­es under seminarier­na ska tas med hem och implemente­ras i det dagliga arbetet på olika sätt, berättar Lise-lotte. – Vi har jobbat med att få till stånd en dialog och den ska vara ständigt pågående, säger hon.

Överlag är Lise-lotte och Mikaela nöjda med medverkan i Almedalen och lyfter fram veckan som ett tillfälle att knyta värdefulla kontakter och att svetsa samman kommunerna i Halland ytterligar­e.

– Vi lär känna varandra vilket skapar tillit. Veckan handlar även om att lära, lyssna och inspireras av andra. Jag skulle vilja säga att det är en otrolig möjlighet till komprimera­d kompetensu­tveckling, sammanfatt­ar Lise-lotte.

 ?? Bild: ANDI LOOR/SVD ?? KLASSISKT TAL. Socialdemo­kraternas partiledar­e Olof Palme under ett av sina traditions­enliga sommartal i Almedalen på Gotland.
Bild: ANDI LOOR/SVD KLASSISKT TAL. Socialdemo­kraternas partiledar­e Olof Palme under ett av sina traditions­enliga sommartal i Almedalen på Gotland.
 ??  ??
 ??  ?? TUMMELPLAT­S. Almedals
TUMMELPLAT­S. Almedals
 ?? Bild: CHRISTIAN ALBINSSON ?? VÄNTAN. Adam Lundberg och Ludwig Jonsson väntar på tv-inspelning­en.
Bild: CHRISTIAN ALBINSSON VÄNTAN. Adam Lundberg och Ludwig Jonsson väntar på tv-inspelning­en.
 ?? Bild: CHRISTIAN ALBINSSON ?? INHYRD. Komikern Johan Wester var en del av region Hallands satsning.
Bild: CHRISTIAN ALBINSSON INHYRD. Komikern Johan Wester var en del av region Hallands satsning.
 ?? Bild: CHRISTIAN ALBINSSON ?? MINGELPROF­FS. Erik Zsiga, borgerlig debattör, med rötterna i Halmstad
Bild: CHRISTIAN ALBINSSON MINGELPROF­FS. Erik Zsiga, borgerlig debattör, med rötterna i Halmstad
 ??  ?? Mikaela Waltersson
Mikaela Waltersson
 ??  ?? Darth Vader
Darth Vader
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden