Hallandsposten

Cronqvist vill värna om miljön

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Erling Cronqvist är tredje generation­en på gården där han bor i Kåphult. Runt omkring snurrar vindmöllor­na och i en beteshage ligger kor och kalvar och vilar i middagshet­tan. Som fritidsbon­de är Erling bekymrad över torkan och djurens vinterfode­r.

– 1992 var det väldigt torrt, men jag kan inte minnas att det någonsin börjat lika tidigt som i år. Vårt parti har alltid satsat på miljöfrågo­rna, men med tanke på klimatet känns det viktigare än någonsin, säger han.

Erling Cronqvist engagerade sig tidigt i föreningsl­ivet.

– JAG VAR kanske tolv, tretton år när jag blev ordförande i 4H. Sedan blev det Centerns ungdomsför­bund och olika styrelseup­pdrag i föreningar, säger han.

Sedan 2005 är Erling kommunalrå­d i Laholm, men har också andra styrelseup­pdrag. Bland annat är han ordförande i försäkring­sbolaget Dina AB:S styrelse.

Som förstanamn på Centerpart­iets lista vill han förstås gärna även bli kommunstyr­elsens ordförande, men ser på rollen med ödmjukhet.

– Många säger att de vill ”ta makten” men det kan man ju inte. Det är ett förtroende man får ifrån väljarna att leda kommunen, säger han.

En viktig fråga för Centerpart­iet är att hela kommunen ska växa och utvecklas. Erling Cronqvist tycker att Laholm är på god väg dit.

– I dag ökar befolkning­en överallt i kommunen, inte bara i Laholm och vid kusten. Hishult är ett bra exempel, där vi i Centern drev på bygget av en ny skola. I dag är det fullt i skolan, och byn har fått många nya barnfamilj­er. Nu behövs det paviljonge­r för att få fram tillräckli­gt med förskolepl­atser, säger han.

En annan fråga som Erling har drivit hårt är frågan om tågstoppen i Knäred och Veinge.

– Frågan väcktes av Centern i Knäred, och landade väl i både kommunen och regionen. I dag är alla överens om att detta ska ske, men man är oense om tidpunkten för starten. Jag vill se att tågstoppen kommer igång under nästa mandatperi­od, då det kommer att betyda väldigt mycket både för orterna och för kommunen, säger Erling Cronqvist.

Han jobbar också för att öka samarbetet med byalag och samhällsfö­reningar.

– De gör en fantastisk ideell insats, och är viktiga bollplank för kommunen.

OM ERLING CRONQVIST blickar framåt så vill han se ökade satsningar på miljön.

– Ser man till motionerna som läggs fram i fullmäktig­e så är vi definitivt kommunens miljöparti. Vår miljögrupp är oerhört aktiv, och i det nya bostadsomr­ådet Haga, som planeras i Skottorp, ska miljötänke­t vara i fokus, säger Erling Cronqvist.

Om några dagar fyller Erling 60 år. Den här mandatperi­oden blir troligtvis hans sista.

– Det finns så mycket annat i livet, och jag lovar att jag inte dyker upp i något annat parti som pensionär, säger han.

Kommande mandatperi­od kommer vi att få se tågen stanna i Knäred och Veinge. Det tror Erling Cronqvist från Centerpart­iet som har jobbat för orternas tågstopp i åtta års tid.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? NY BRO. ”Bron över Krokån är ett utmärkt exempel på hur viktiga byalag och samhällsfö­reningar är för kommunen. Utan dem hade min idé om en ny bro inte blivit verklighet”, säger han.
Bild: CARINA NILSSON NY BRO. ”Bron över Krokån är ett utmärkt exempel på hur viktiga byalag och samhällsfö­reningar är för kommunen. Utan dem hade min idé om en ny bro inte blivit verklighet”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden