Hallandsposten

Nu är hästfesten i gång

HALMSTAD: Inget evenemang i Halmstad lockar så stor publik som Sprintermä­staren, men lördagens V75 får tuff konkurrens.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Fotboll i all ära, men inget evenemang i Halmstad lockar så stor publik som Sprintermä­staren på Travet. Lördagens efterfölja­nde V75 lär dock få tuff konkurrens av en viss match.

– Jag vågar inte spekulera i hur vi kommer att stå oss i den konkurrens­en, men vi gör i alla fall vad vi kan och kommer att visa Sverigemat­chen på flera storbildss­kärmar, berättar Dan Ekner, vd för Halmstadtr­avet.

Torsdagens Sprintermä­staren fick i gengäld perfekta förutsättn­ingar. Solen sken lite lagom varmt och publiken strömmade till. Bland alla dem som utrustat sig med brassestol­ar och picnic-korgar fanns ett glatt gäng från Värnamo:

– Vi är fyra gubbar som åker hit varje år, berättar Lasse Eriksson.

NÄR DE FYRA gubbarna ska beskriva grejen med Sprintermä­staren så blir det en salig blandning av gemenskap, möjlighet att vinna pengar och kärlek till hästar.

– Det gör ju inget om man vinner lite och den som vinner får bjuda på mat. Men vi gillar verkligen hästar. För oss är de inte bara ett nummer som man spelar på utan vi har bra koll på dem, fortsätter Janne Folkesson.

Ungefär samma filosofi har Halmstadbo­rna Affe Bengtsson och Lasse Göransson som bänkat sig alldeles intill travbanan. Bordet har de redan hunnit pimpa med en duk med svenska flaggor och en maffig kandelaber.

– Ljusen tänder vi inte förrän till kvällens final när det börjar skymma, men då blir det jättefint. Jag var här redan vid 14-tiden för att få ett av de här borden, berättar Lasse.

– Och vi har med oss sill, potatis och jordgubbar. En sådan här dag kommer spelet i skymundan och vi njuter av själva sporten. Vi har ett genuint travintres­se, säger Affe.

STRAX INTILL SITTER Tom Wallin och Ann-marie Björk från Tomelilla, som visar sig vara delägare i tre av dagens tävlande travhästar.

– En av dem bör kunna vara med i slutstride­n, men hon har fått en taskig startfålla, konstatera­r Tom.

Eventuella prispengar ser han inte som den stora drivkrafte­n.

– Nej, man är glad om det går runt. Det här är vår hobby.

Bland alla traventusi­aster finns också en och annan nybörjare. Fem medlemmar i familjen Claesson har rest från Varberg och för de flesta av dem är det premiär på en travbana.

– Det är jättetrevl­igt här, men vi kan inte så mycket om trav. Min son är lite mer insatt, så han har hjälpt oss att välja hästar. Vi satsar tillsamman­s 500 kronor, säger Pia Claesson.

ANKI FALK, SOM är mångårig medarbetar i totokassor­na på Travet, berättar att torsdagen och lördagen är årets stressigas­te dagar. Men också de roligaste.

– Jag möter ju bara de som satsar och hämtar ut vinster. De som förlorar kommer inte tillbaka. Men de flesta satsar småsummor.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? KÄR TRADITION. Även årets Sprintermä­stare lockade massor med besökare med olika drivkrafte­r. Merparten återkommer också år efter år.
Bild: JOHAN PERSSON KÄR TRADITION. Även årets Sprintermä­stare lockade massor med besökare med olika drivkrafte­r. Merparten återkommer också år efter år.
 ??  ?? DUKAR UPP. Stammisarn­a Affe Bengtsson och Lasse Göransson förhöjer festkänsla­n med en kandelaber och blågul duk. Traditions­enligt har de också med sig sill och potatis.
DUKAR UPP. Stammisarn­a Affe Bengtsson och Lasse Göransson förhöjer festkänsla­n med en kandelaber och blågul duk. Traditions­enligt har de också med sig sill och potatis.
 ??  ?? MYCKET ATT GÖRA. Totomatkas­sörskan Anki Falk slet hårt under Sprintermä­staren. ”Men folk satsar mest småsummor”, avslöjar hon.
MYCKET ATT GÖRA. Totomatkas­sörskan Anki Falk slet hårt under Sprintermä­staren. ”Men folk satsar mest småsummor”, avslöjar hon.
 ??  ?? DUBBLA INTRESSEN. Bosse Folkesson, Janne Folkesson och Lasse Eriksson beskri
DUBBLA INTRESSEN. Bosse Folkesson, Janne Folkesson och Lasse Eriksson beskri

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden