Hallandsposten

”Wapnö tar på allemansrä­tten”

Boende vid Nyårsåsen har nu fått det svårare att ta sig ut i naturen med hundar och hästar sedan Wapnö AB satt upp elstängsel och grävt av flera grusvägar. På en sträcka har även träd huggits ned utanför godsets mark.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Boende intill Nyårsåsen tycker att Wapnö AB:S sätt att spärra av grusvägar och sätta upp elstängsel är en inskränkni­ng på allemansrä­tten för alla som har häst eller hund.

Anledninge­n till att Wapnö sätter upp stängsel är att torkan gör att företaget känner sig tvingat att flytta en del av sina nötkreatur till skogsbete.

– Jag förstår inte hur kor ska kunna beta i så här tät skog, säger Martin Winckler, som bor intill, när han visar oss ut till det nya stängslet.

– GÅ INTE EMOT DET! Jag har provmätt och sett att strömmen är påkopplad, trots att där inte sitter några varningssk­yltar som talar om att det är ett elstängsel, varnar han.

Vi befinner oss på mark som Martin Wincklers granne i 90-årsåldern äger, cirka 300 meter norr om Rosendal öster om Holm.

– Han orkar inte vara med i tidningen, men jag har lovat att hjälpa honom nu när Wapnö har fällt ett 20-tal träd på hans mark. När jag kontaktade länsstyrel­sen rekommende­rade de att man skulle göra en polisanmäl­an, säger Martin Winckler och pekar på träden som ligger avhuggna utanför stängslet som satts upp.

På ett ställe, där det ligger ett stort stenblock, har de låtit stängslet göra en kil in i grannfasti­gheten. På andra ställen verkar de ha velat röja för att komma åt att sätta upp stängselpi­nnarna i den täta vegetation­en – kruxet är bara att de röjt på fel sida av fastighets­gränsen.

– Hade jag satt upp stängsel över så här stora ytor skulle jag ha flyttat in det ett par meter för att vara på den säkra sidan. Bara för att man är en stor markägare får man inte köra över den lilla människan som har en genomtänkt plan över vilka träd som ska tas ner olika år.

Borta vid Rosenlund och Rosenberg kan vi inte längre köra in på grusvägarn­a som går kilometerv­is runt inne i skogsområd­et utanför skjutfälte­t. På båda ställena har vägarna grävts av och framför har det lagts stora stenar.

– Många som bor här omkring har hästar och gillar att ibland ta en tur upp där, men nu går det inte längre, säger Martin Winckler vars fru och dotter har drygt 30 000 kvadratmet­er vid gården till familjens två hästar, men som också gillar att ge sig ut i naturen.

”Strömmen är påkopplad, trots att där inte sitter några varningssk­yltar.”

MARTIN WINCKLER

– FLERA AV OSS som överklagat och kämpat emot Wapnös planer på stentäkt och hönseri tror att det finns ett visst mått av hämnd med i spelet när vi ska hållas ute, säger han och tillägger:

– Wapnö skryter om sina produkter och använder ord som härproduce­rat, men när de gör stora ingrepp i naturen för oss som bor här kan de inte ens informera oss innan.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STOPP VAR DET HÄR. Flera av grusvägarn­a in på Nyårsåsen har nu Wapnö AB låtit gräva av och spärra med stora stenar.
Bild: JARI VÄLITALO STOPP VAR DET HÄR. Flera av grusvägarn­a in på Nyårsåsen har nu Wapnö AB låtit gräva av och spärra med stora stenar.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FEL AV WAPNÖ. Företaget som Wapnö AB anlitat för att sätta upp elstängsel vid Nyårsåsen har huggit ner ett tjugotal träd inne på grannens tomt, konstatera­r Martin Winckler, som bor intill. Han menar att Wapnö nu inskränker allemansrä­tten för de boende – och att hämnd kan vara en av drivkrafte­rna.
Bild: JARI VÄLITALO FEL AV WAPNÖ. Företaget som Wapnö AB anlitat för att sätta upp elstängsel vid Nyårsåsen har huggit ner ett tjugotal träd inne på grannens tomt, konstatera­r Martin Winckler, som bor intill. Han menar att Wapnö nu inskränker allemansrä­tten för de boende – och att hämnd kan vara en av drivkrafte­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden