Hallandsposten

KD förtjänar att få stanna kvar i riksdagen

TILLSAMMAN­S. Hos Kristdemok­raterna förenas anhängare som värdesätte­r gemenskape­n och vet att den allt som oftast är viktigare än politiken.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 6/7. Vad skulle bli annorlunda i svensk politik om Kristdemok­raterna åkte ur riksdagen i september? Med opinionssi­ffror som ligger närmare 3 än 4 procent och lite drygt 60 dagar kvar till valet är det ofrånkomli­gt att många ställer just den frågan när Ebba Busch Thor på fredagskvä­llen håller sitt Almedalsta­l.

DET ENKLA, DAGSPOLITI­SKA, svaret som kristdemok­rater upprepat under våren, är förstås att det skulle bli svårare att bilda en borgerlig regering efter valet. Utan KD i riksdagen ökar risken för att de rödgröna blir större än Alliansen, vilket skulle komplicera tillvaron för en borgerlig regeringsb­ildare.

Men ett minst lika viktigt svar är de perspektiv KD tillför. Att ses som den främsta försvarare­n av det moderna har länge varit den mest eftertrakt­ade nischen i svensk politik. I dag har det blivit Centerpart­iets position, väl sammanfatt­ad i partiets paroll ”Framåt!”.

Det är en plats Kristdemok­raterna aldrig gjort anspråk på.

Det kan tyckas vara en otacksam roll i ett land präglat av tanken på att vara modernast i världen. I den nya boken “Bakslaget” konstatera­r opinionsan­alytikern Markus Uvell emellertid att 59 procent av de svenska väljarna instämmer i påståendet att äldre generation­er har mycket att lära oss om hur samhället borde fungera.

De allra flesta svenskar uppskattar det liberala samhället, men det innebär inte att man ser ett värde i framsteget för dess egen skull.

Frågan om föräldrafö­rsäkringen­s utformning är ett exempel på detta.

Jämställdh­et mellan könen är ett i Sverige oomtvistat värde, men det går mycket väl att kombinera med uppfattnin­gen att det inte är något fel på traditione­lla könsroller så länge man väljer dem själv. Enligt Uvells undersökni­ngar instämmer 6 av 10 väljare i denna uppfattnin­g, som går tvärtemot de flesta politikers instinkter att lagstifta fram ett mer jämställt uttag av föräldrale­digheten.

Det var denna typ av opinioner som förre Kd-ledaren Göran Hägglund försökte knyta an till i sitt uppmärksam­made tal om ”verklighet­ens folk” i Almedalen 2009 – människor som är nöjda med tillvaron och inte ser någon anledning för politiker att ägna tid åt att lösa problem som saknar relevans i vardagen.

DET INTRESSANT­A MED detta förhållnin­gssätt är att det återfinns både bland dem som vill se Kristdemok­raterna utvecklas till ett mer renodlat konservati­vt parti, som exempelvis kommunalrå­det i Linköping Sara Skyttedal, och mer traditione­lla kristdemok­rater som partiets vice ordförande Jakob Forssmed.

Här förenas borgerligt sinnade villaägare, som partiet länge sett som en av de viktigaste grupperna att nå ut till, med människor i historiskt starka KD- fästen, som delar av Småland och öarna i Bohuslän. De värdesätte­r båda gemenskape­n och vet att den allt som oftast är viktigare än politiken.

Det är perspektiv som är bra att påminnas om – även för dem som vill att människor ska leva både fritt och progressiv­t.

De allra flesta svenska uppskattar det liberala samhället, men det innebär inte att man ser ett värde i framsteget för dess egen skull.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? KRISTDEMOK­RATERNA. Ebba Busch Thor slåss mot riksdagssp­ärren.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT KRISTDEMOK­RATERNA. Ebba Busch Thor slåss mot riksdagssp­ärren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden