Hallandsposten

Vd lovar att skipa rättvisa – ”åt båda håll”

Wapnös vd, Lennart E Bengtsson, säger först att det är svårt att prata om ”petitesser” kring gränser när det är ett katastrofl­äge som handlar om att rädda livet på hundratals kor. Senare medger han att fel begåtts och säger att markägaren ska kompensera­s.

- ANDERS HOLMER

– Vi har stängslat in 100 hektar vid Nyårsåsen för att kunna ha djur på skogsbete och vi planerar minst 100 hektar till. Där är inte alls bara tät skog, utan där finns fina gläntor att beta i, säger Lennart E Bengtsson och berättar att de flyttat dit 150 djur och att ytterligar­e 100 ska dit.

– Arbetet med stängslet medför enorma kostnader, så det är inget vi gör i onödan, säger vd:n och påpekar att årets resultat blir 7–8 miljoner kronor sämre än förra året på grund av torkan.

HAN MEDGER ATT de ännu inte hunnit göra grindar och trappor vid elstängsle­t, som krävs för att leva upp till allemansrä­tten, men säger att det är naturligt i ett nödläge som detta.

Att de grävt av flera vägar in mot Nyårsåsen tycker han inte är konstigt, bland annat för att hästar kan bli skrämda om de rids där det finns nötkreatur.

– VI VILL BARA ha en väg i området – och den har vi vid Fastarp, säger han och hänvisar till vägen där de precis satt upp en färist, som inte hästar tar sig över.

När det gäller träden som huggits ner på en grannfasti­ghet vet han först inte vad det gäller.

– Jag är i Ryssland och kollar på fotbolls–vm, men det får du inte skriva i tidningen, säger han som förklaring till varför han måste ringa och be andra kontroller­a hur det ligger till.

Under eftermidda­gen återkommer han en handfull gånger. Bland annat bekräftar han att en firma som Wapnö anlitat har gjort fel och berättar att markägaren ska kompensera­s.

I ett av telefonsam­talen poängterar han att Wapnö sett mellan fingrarna med ”flera felaktighe­ter åt andra hållet” när stängslet sattes upp.

– Det har bland annat upptäckts ett vedupplag på vår mark och att ett staket till en hästhage gick in hos oss. Vi ville inte kludda med det innan – men om det nu ska vara noga ska vi skipa rättvisa där också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden