Hallandsposten

Andelen behöriga till gymnasiet oförändrad

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

”Målet måste självklart vara att alla elever ska bli behöriga till gymnasiet och då har vi en bit kvar.”

Av de elever som i år gick ur nian från de kommunala grundskolo­rna var 82,2 procent behöriga till gymnasiet. Det framgår av statistik som också visar att skillnader­na mellan skolorna är stor.

Siffrorna är preliminär­a och kan komma att ändras när den slutgiltig­a statistike­n kommer i höst, exempelvis om en elev lyckas bli behörig under sommaren.

I fjol visade den preliminär­a statistike­n att 81,7 procent var behöriga till gymnasiet medan den slutgiltig­a siffran landade på 82,2 procent.

I nuläget ser det alltså ut som att behörighet­en varken minskar eller ökar. Oavsett behöver resultaten förbättras, menar barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergman (MP).

– Målet måste självklart vara att alla elever ska bli behöriga till gymnasiet och då har vi en bit kvar, säger hon.

Om nyanlända elever räknas bort från årets statistik var 87,3 procent behöriga till gymnasiet.

SIFFRORNA VISAR OCKSÅ stora skillnader mellan de kommunala grundskolo­rna, vilket de även har gjort de senaste åren. 2018 var exempelvis andelen behöriga 97,9 procent på Söndrumssk­olan och 63,1 procent på Östergårds­skolan.

– Vi har en ambition att skillnader­na mellan olika skolor ska minska och det målet kan man konstatera att vi inte har nått.

Som HP tidigare berättat pågår ett samarbete mellan Skolverket och Östergårds­skolan i syfte att förbättra resultaten. TOVE BERGMAN (MP)

–Skolverket har valt ut Östergårds­skolan just utifrån de låga resultaten då man vill komma in och bidra till en förbättrin­g, säger Tove Bergman.

SKILLNADER I BEHÖRIGHET­EN syns även mellan könen. 2018 var 85,2 procent av flickorna och 79,7 procent av pojkarna behöriga till gymnasiet. Enligt Tove Bergman har barn- och ungdomsnäm­nden även som ambition att dessa skillnader ska minska.

För att försöka förbättra resultaten är nu första steget att rektorerna ska analysera statistike­n för sina respektive skolor. Dessa analyser ska sedan redovisas för barn- och ungdomsför­valtningen som gör en samlad bedömning om vilka åtgärder som behöver vidtas de kommande åren.

– DET ÄR ett systematis­kt arbete som man jobbar med sedan tidigare. Genom analyserna kan man hitta både likheter och skillnader mellan skolorna som man sedan kan jobba vidare med.

Förhoppnin­gsvis kan man också hitta goda exempel som man kan sprida till andra skolor, säger Tove Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden