Hallandsposten

Fem åtalade efter vapenstöld i Genevad

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Fyra laholmare och en Halmstadbo åtalas efter ett inbrott i en villa i Genevad tidigare i år. Vid inbrottet stals bland annat fyra jaktvapen och smycken, kläder, datautrust­ning, en softairgun och mediciner till ett värde av 90 000 kronor.

Det var på eftermidda­gen torsdag den 19 april som inbrottet skedde efter att dottern i huset enligt åklagaren hade blivit iväglurad för att äta glass med en av de nu åtalade. Han är en 18-åring från Laholm och åtalas för medhjälp till grovt vapenbrott och grov stöld.

NÄR HUSET VAR tomt bröt sig enligt åtalet de tre männen från Laholm och en kvinna från Halmstad in i villan genom att krossa ett fönster.

Väl inne ska männen, som är 19, 20 och 22 år gamla, ha stulit fyra licensplik­tiga jaktvapen. För detta åtalas de nu för grovt vapenbrott.

Tillsamman­s med den 18-åriga kvinnan från Halmstad stal männen sedan enligt åtalet även smycken, en softairgun, datautrust­ning, en kamera, mediciner och kläder. Dessutom ska de ha stulit husägarens bil som senare hittades i Halmstads kommun. För detta åtalas de alla fyra för grov stöld och tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel.

Alltsamman­s uppdagades efter att tre vapen hittades vid en husrannsak­an, som gjordes av en annan orsak, i den åtalade 22-åringens hem.

Enligt kammaråkla­gare Klas Lundgren vid Åklagarkam­maren i Halmstad finns det personkopp­lingar mellan 22-åringen och personer i den så kallade vapenhärva­n.

Men om det även finns kopplingar mellan brotten kan han inte säga.

– Det kan man ju spekulera i, men det är inget som jag kan bevisa, säger Klas Lundgren.

VAD MÄNNEN HADE tänkt använda vapnen till är okänt.

– Det är ju det man alltid undrar när någon stjäl vapen. Har de tänkt sälja dem eller har de tänkt använda dem, frågar Klas Lundgren retoriskt.

I förhören lämnar de nu åtalade till att börja med motstridig­a uppgifter men erkänner till slut i olika stor utsträckni­ng delar av det som de misstänks för.

De fyra männen åtalas även för ringa narkotika brott efter att urinprover visat att de brukat cannabis. Ett brott de alla fyra erkänner i förhör.

”Det är ju det man alltid undrar när någon stjäl vapen.” KLAS LUNDGREN,

kammaråkla­gare

 ?? Bild: POLISEN ?? STÖLDGODS. Bild från polisens förundersö­kning på ett av de stulna vapnen.
Bild: POLISEN STÖLDGODS. Bild från polisens förundersö­kning på ett av de stulna vapnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden