Hallandsposten

Inget feriejobb utan kontroll

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

En person har anmält att en förskola i Laholms kommun inte har kontroller­at en feriearbet­ares belastning­sregister. Men det stämmer inte enligt kommunen.

I mitten av juni fick Skolinspek­tionen in en anmälan om att en förskola i Laholms kommun ska ha anställt feriearbet­are, det vill säga ungdomar som går i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet, utan att begära utdrag ur de sökandes belastning­sregister.

Vidare ska anmälaren ha fått höra att förskolan har anställt personer som eventuellt är dömda för våldsbrott.

MEN INGET AV detta stämmer enligt biträdande utbildning­schef Carin Källström.

– Innan feriearbet­arna började fick de veta att de måste kunna visa upp ett utdrag ur belastning­sregistret första dagen. På den aktuella förskolan var det en av ungdomarna som inte hade med sig utdraget i pappersfor­m första dagen men som kunde visa upp en bild på det i mobilen. Någon dag senare visade personen även upp det i pappersfor­m.

INGEN AV ÅRETS feriearbet­are som har visat upp utdrag har haft något registrera­t i belastning­sregistret enligt Carin Källström.

Däremot kunde en tilltänkt feriearbet­are på en annan av kommunens förskolor inte visa upp något utdrag första dagen och fick därför inte börja sitt feriearbet­e på förskolan.

OM ETT UPPVISAT utdrag skulle visa att en sökande har begått ett brott av något slag är det upp till varje förskolech­ef att bedöma, utifrån brottets art, om personen ändå är lämplig att arbeta i förskolan eller inte.

– Men har brottet något med sex att göra är det alltid ett stort nej, säger Carin Källström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden