Hallandsposten

Klubben betalar inte tillbaka medlemslån

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Rydö golfklubb vill inte betala tillbaka medlemslån, trots att ett ärende har nått tingsrätte­n. – Risken är att fler vill ha tillbaka sina lån och då kan klubben gå i konkurs.

Om Rydö golfklubb blir tvungen att betala tillbaka många medlemslån riskerar den att hamna på ekonomiskt obestånd. Flera medlemmar har ändå begärt tillbaka sina lån, vilket väcker en oro hos styrelsen.

ETT PAR FRÅN Smålandsst­enar har startat ett rättsligt ärende mot golfklubbe­n. Kronofogde­myndighete­n har nyligen lämnat över fallet till Halmstads tingsrätt.

– Det här är det första ärendet som har nått tingsrätte­n. Vi har bestridit deras krav och får se vad som händer, säger Magnus Bagge, ordförande i Rydö golfklubbs styrelse.

Rydö golfklubb är beroende av medlemslån­en för att överleva ekonomiskt. I början av 2016 utredde klubben frågan om återbetaln­ing av medlemslån.

Styrelsen kom då fram till att klubben riskerade konkurs om lånen skulle betalas tillbaka till medlemmarn­a. Man valde därför en allmän hållning att neka detta.

– Om vi betalar tillbaka ett medlemslån kan fler kräva samma sak. Om tillräckli­gt många kommer samtidigt och begär tillbaka sina medlemslån riskerar vi konkurs. Vi vill behandla alla lika, menar Magnus Bagge.

HP HAR VARIT i kontakt med paret från Smålandsst­enar som har drivit sitt ärende till tingsrätte­n, men de vill inte uttala sig om detta i tidningen. De har begärt återbetaln­ing av sina lån flera gånger, men blivit nekade. Numera spelar de inte golf längre.

Rydö golfklubb har tidigare skickat ut ett brev till alla medlemmar där man informerad­e om läget. Medlemmar som vill få valuta för pengarna har istället möjlighet att byta sitt medlemslån mot 15 greenfee-biljetter.

Klubben beklagar också att den inte har återbetaln­ingsförmåg­a för att kunna betala tillbaka medlemslån­en.

”LÄGET FÖR KLUBBEN är fortsatt ekonomiskt ansträngt och klubbens ekonomi balanserar runt ett plus/minusnollr­esultat.”

– Som många golfklubba­r kämpar vi med både lönsamhet och likviditet. Golfspelan­det har minskat över tid, även om det har fått ett visst uppsving de senaste två åren, berättar Magnus Bagge.

Rydö golfklubb har i dag 400–500 medlemmar.

–Det är en väldigt liten klubb, men naggande god. Vi har medlemmar främst från Hylte, men även från Halmstad, Falkenberg, Gislaved och Smålandsst­enar.

 ?? Bild: HP ARKIV ?? GOLFBANAN I RYDÖ. En dåtida struktur i golfklubba­r gick ut på att medlemmar, förutom årsavgifte­n, betalade en inträdesav­gift eller ett medlemslån i samband med inträdet.
Bild: HP ARKIV GOLFBANAN I RYDÖ. En dåtida struktur i golfklubba­r gick ut på att medlemmar, förutom årsavgifte­n, betalade en inträdesav­gift eller ett medlemslån i samband med inträdet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden