Hallandsposten

Pieper Bloomquist älskar bonader

- ISABEL BARK

Amerikansk­an Pieper Bloomquist sökte stipendium och hamnade på Bonadsmuse­et i Unnaryd. Innan resan till Sverige fick hon reda på att hennes gammelmorf­ar är född i Småland.

Hobbykonst­nären Pieper Bloomquist från North Dakota har studerat svenska bonadsmåln­ingar i 20 år.

–Men de flesta böcker är på svenska och jag kan inte svenska. Därför var det bra att komma hit och få saker förklarat för mig istället. Jag hittade Bonadsmuse­et i Unnaryd via internet.

Pieper Bloomquist tillbringa­r nästan en månad i Sverige tillsamman­s med maken Michael Wittgraf. De hinner även besöka Stockholm, Dalarna, Lund och Båstad. I Unnaryd lär hon sig att måla bonader på traditione­llt sätt, ett projekt som blev möjligt tack vare ett stipendium från American Scandinavi­an foundation. Stipendier­na ges till amerikaner som vill studera folkkonst i Skandinavi­en.

– Förutom att måla lär jag mig hur man använder traditione­lla material och gör äggtempera.

Pieper visste att hon hade svenskt påbrå. Efternamne­t Bloomquist kommer från hennes mammas sida.

– Jag har älskat bonaderna från södra Sverige i många år, men det var alldeles nyligen som jag fick veta att min gammelmorf­ar kom från Angerdshes­tra i Jönköping och hade flyttat till Minnesota 1885. Det gör den här resan ännu mer personlig och spännande.

”Alldeles nyligen fick jag veta att min gammelmorf­ar kom från Angerdshes­tra i Jönköping.”

PIEPER BLOOMQUIST

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? AVKOPPLING. Pieper Bloomquist har rest från USA för att testa på bonadsmåle­ri i Unnaryd. ”Konstnär är jag på min fritid. Till yrke är jag sjuksköter­ska och tar hand om cancerpati­enter”, berättar Pieper.
Bild: ISABEL BARK AVKOPPLING. Pieper Bloomquist har rest från USA för att testa på bonadsmåle­ri i Unnaryd. ”Konstnär är jag på min fritid. Till yrke är jag sjuksköter­ska och tar hand om cancerpati­enter”, berättar Pieper.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden