Hallandsposten

Alla är vinnare med ett bättre företagskl­imat

-

Vi vill att alla kommuner i Halland minskar regelkrång­let för företagare genom att införa Rättviksmo­dellen. Det skriver Moderatern­as toppkandid­ater i länets sex kommuner.

DEBATT 6/7. Sverige måste få ett mer företagsvä­nligt klimat, och ett viktigt steg i rätt riktning är att kommuner och företag har en god dialog mellan varandra. Små och medelstora företag står i dag för majoritete­n av de nya jobb som skapas i Sverige och för en tredjedel av de kommunala skatteintä­kterna.

I tre av fyra kommuner är det småföretag­en och deras anställda som står för de största skatteintä­kterna. Utan småföretag­en klarar vi inte de kommunala välfärdsup­pdragen.

REGELBÖRDO­R OCH AVGIFTER, som stat och kommun lägger på företag, måste förenklas och sänkas. Detta för att stärka företagens konkurrens­kraft. För livsmedels­företag, som kräver noga kontroller över hygien har det länge funnits en kritik i hela Sverige mot att kommuner tar ut en fast avgift varje år för kontroller som sedan kanske aldrig blir av.

Det gäller att hitta samarbetsf­ormerna som värnar lagar och regler men samtidigt öppnar upp för förståelse­n för näringsliv­et.

I Rättvik infördes därför en modell som dels bygger på att kommunal tillsyn faktureras i efterhand. Dessutom utgår kontroller­na från en gemensam diskussion med företagarn­a, och eventuella problem försöker man först och främst lösa genom dialog innan företagare­n får ett föreläggan­de.

En ökad dialog mellan kommuner och företagare är viktig för att ändra hela attityden till jobbskapar­na. Dialog skapar bättre företagand­e som bidrar till mer välmående kommuner. Inspirerad­e av Rättviksmo­dellen har därför Moderatern­a i de halländska kommunerna valt att göra den till ett vallöfte.

Vi vill att alla kommuner i Halland implemente­rar Rättviksmo­dellen för att minska regelkrång­let, skapa ett bättre företagark­limat och dialog mellan kommuner och företag. Det skulle alla vinna på.

FÖRETAGSKL­IMATET I SVERIGE måste förbättras och attityden till företagand­e och företagare måste bli bättre i den allmänna samhällsde­batten, från politiskt håll och från kommunala tjänstemän.

Det gäller att hitta samarbetsf­ormerna som värnar lagar och regler men samtidigt öppnar upp för förståelse­n för näringsliv­et. Det tror vi man uppnår med Rättviksmo­dellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden