Hallandsposten

Sm-veckan till Halmstad

SPORT: 2020 ÄR DEN HÄR – FÖR TREDJE GÅNGEN

- Mt@hallandspo­sten.se

– Det är klart som katten att vi ser fram emot det, att se så många idrotter samlade på en plats som kan inspirera barn och ungdomar, grenar som man knappt tänkt på tidigare, en folkfest, säger Olle Kristenson, distriktsi­drottschef för Hallands idrottsför­bund.

Sm-veckan kommer att innebära många hundra tävlande och tusentals besökare för Halmstad kommun. Något som Ann Johansson, chef Convention Bureau, Destinatio­n Halmstad, ser mycket fram emot.

Det kommer innebära ett lyft för idrotten i Halmstad. Vi har lagt ner stort jobb på ansökan och är riktigt glada att vi fick chansen igen, säger Ann Johansson och fortsätter:

– Vi är evenemangs­erfarna i Halmstad, det såg man inte minst under de tidigare Sm-veckorna och under bordtennis-vm tidigare i år, och det väger nog ganska tungt i en ansökan.

Destinatio­nsbolaget är de som kommer att koordinera hela arrangeman­get och de gör sig nu redo för att starta upp den organisati­on som behövs för att få Sm-veckan i hamn.

– Det krävs en hel del folk för att hålla ihop det. Det är en hel del med alla som ska koordinera­s så det kan bli en bra folkfest. Vi ansöker inte om att få något sådant här om vi inte kan genomföra det bra, säger hon.

HALMSTAD HAR ARRANGERAT Smveckan vid två tidigare tillfällen, 2011 och 2013 och förra gången Halmstad arrangerad­e Sm-veckan fanns över 35 olika sporter represente­rade, i år räknar Riksidrott­sförbundet med ännu fler.

– Simning och friidrott måste finnas med under Sm-veckan sedan har vi världens förutsättn­ingar för att få med flera nya sporter, säger Johansson.

Med antalet idrottare och besökare som kommer till Halmstad kommer det innebära att många ideella föreningar mobilisera­s för att möta behovet av funktionär­er.

– Vi kommer att hjälpa föreningar­na i värdskapsu­tbildninga­r, hur man arrangerar arrangeman­g och utbilda ledarna i funktionär­sskap. Men det viktigaste är att vi kan göra det här tillsamman­s med glädje och kan börja jobba så snart som möjligt, säger Olle Kristenson på Hallands idrottsför­bund.

Efter en lång väntan med hård konkurrens från andra städer får Halmstad återigen Sm-veckan 2020 – något som togs emot med glädje av idrottsför­bundet och arrangören Destinatio­n Halmstad.

HUR MYCKET DET kommer kosta att arrangera Sm-veckan är i dagsläget inte klart men Ann Johansson anser det kommer vara överkomlig­t.

– Min absoluta uppfattnin­g är att det är klart det kostar pengar, men det ger väldigt mycket tillbaka. Både i marknadsfö­ring och för företagarn­a, säger hon.

MICAEL THERNSTRÖM

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? SENAST DET BEGAV SIG. 2013 stod Halmstad senast som värd för Sm-veckan och då avgjordes också den första Sm-finalen i Roller Derby mellan Crime City Rollers och Stockholm i ishallen.
Bild: PETTER ARVIDSON SENAST DET BEGAV SIG. 2013 stod Halmstad senast som värd för Sm-veckan och då avgjordes också den första Sm-finalen i Roller Derby mellan Crime City Rollers och Stockholm i ishallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden