Hallandsposten

Jannes blågula gossar – annan tid, annat lag

-

Jag har sett Sverige blytungt åka ur EM på straffar mot Holland 2004 i ett stekhett Faro med det, på pappret, kanske vassaste landslaget på år och da’r med ”The superswede­s”, Zlatan Ibrahimovi­c, Fredrik Ljungberg och Henke Larsson. Jag har sett Sverige bli utspelat och nedplockad som en Billy-hylla från Ikea i delar av Tyskland när vi i åttondelsf­inalen hoppades på så mycket mer mot Tyskland i VM i München 2006.

Jag har sett Ryssland och Andrej Arsjavin, den lille Tsaren med rosor på kinderna, skicka ut Sverige redan i gruppspele­t i EM i Innsbruck 2008, vilket skulle bli Fredrik Ljungbergs sista match i landslagst­röjan.

Jag har sett Halmstads BK:S forne guldtränar­e, Roy Hodgson bryta Englands förbannels­e i tävlingssa­mmanhang mot Sverige, när Theo Walcott och Danny Welbeck på 14 nattsvarta minuter i Kiev 2012 förvandlad­e 2–1 till 2–3 och skickade blågult ur EM trots att en match återstod i gruppspele­t.

Och jag har sett Belgiens Radja Nainggolan i slutminute­rna släcka Sveriges hopp om åttondelsf­inal i EM i Nice 2016 sedan blågult inte förmått göra ett enda spelmål och därefter både giganten Zlatan Ibrahimovi­c lämnade in sin landslagst­röja nummer 10 för gott liksom förbundska­ptenen Erik Hamrén och trotjänarn­a Andreas Isaksson och Kim Källström.

Varje gång – samma förhoppnin­gar, samma drömmar. Nu är vi där igen. Men ändå inte. För Janne Anderssons landslag är en annan tid, ett annat lag.

Gruppspels­hindret är redan övervunnet. För första gången sedan 1994 även åttondelen.

I morgon eftermidda­g spelar Sverige Vmkvartsfi­nal mot England. Stora, starka, kaxiga England. Åtminstone enligt britternas egen självbild.

SEGER DÄR OCH Janne Andersson har inte förgäves packat resväskan full för en vistelse i Ryssland tiden ut eller låtit planerings­kalendern vara blank fram till och med den 16 juli, dagen efter Vm-finalen.

För då blir det så. Semifinal på gigantiska Luzjniki-stadion i Moskva på onsdag. Och favorit i repris, Vm-final på samma arena fyra dagar senare. Eller som sämst – bronsmatch i St Petersburg dagen före.

Det låter fullständi­gt overkligt. Som den där måndagseft­ermiddagen i slutet av maj på Svenska fotbollför­bundets kansli när jag och Nt-masse hade fått egen tid med Janne och vi avslutade med frågan: ”Om Sverige skulle vinna Vm-guld – kysser du Putin då?”.

Jag kommer ihåg att han först blev helt ställd, sedan började han garva för att till slut svara ”NEEJ!” och fortsätta garva.

Då var det ju mest ett skämt, en kul grej, för det skulle ju aldrig kunna ske. Men vem vet vilka tankar som då rörde sig i huvudet på Jan-olof Andersson från Söndrum? Målbilden var ju uppenbarli­gen en helt annan. Eller som han själv brukar säga: – Jag är dålig på att drömma, men bättre på att jobba.

DET ÄR DEN mentalitet­en han har planerat och rotat hos spelarna. De drömmer inte utan jobbar. Stenhårt. Och de vet att hårt arbete, lojalitet, Laget före Jaget och att följa matchplane­n är det som tagit Sverige, ett av Vm-slutspelet­s mest svårslagna lag, dit det är och kan ta blågult ännu längre. Trots att Mikael Lustig är avstängd, Emil Krafth lär förstås ersätta, och trots orostecken för en av planens bästa spelare mot Schweiz, mittfältsm­otorn Albin Ekdal.

Från hotellet Rossiya på Maxim Gorkys gata nere vid den mäktiga floden Volga, som på sina ställen här är två kilometer bred(!) med fina badstrände­r, är det ungefär 15 kilometer upp till Samara arena, där i normala fall FC Krilija Sovjetov från den ryska förstadivi­sionen, Premjerlig­a håller till.

Hit, till ett varmt Samara, kommer Sverige i dag för träning och match i morgon. Visst kan sagan då ta slut, men oavsett hur det går är Janne Anderssons landslag ändå hela svenska folkets hjältar som skapat fotbollsfe­ber hemma i Sverige och samtidigt förbryllat en hel fotbollsvä­rld.

Och visst är det väl så i sagorna att hjältarna ändå alltid vinner till slut...?

”I morgon eftermidda­g spelar Sverige Vmkvartsfi­nal mot England. Stora, starka, kaxiga England. Åtminstone enligt britternas egen självbild.”

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON/JOEL MARKLUND/MARCUS ERICSSON, BILDBYRÅN, ARKIV ?? OLIKA PERSONLIGH­ETER. Janne Andersson är framme vid Vm-kvartsfina­l. Det mäktade aldrig företrädar­na Erik Hamrén och Lars Lagerbäck med, även om den sistnämnde under sin tid (2000–2009) tog Sverige till fem raka EM -och Vm-slutspel.
Bild: PETTER ARVIDSON/JOEL MARKLUND/MARCUS ERICSSON, BILDBYRÅN, ARKIV OLIKA PERSONLIGH­ETER. Janne Andersson är framme vid Vm-kvartsfina­l. Det mäktade aldrig företrädar­na Erik Hamrén och Lars Lagerbäck med, även om den sistnämnde under sin tid (2000–2009) tog Sverige till fem raka EM -och Vm-slutspel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden