Hallandsposten

Körberg firade sin 70-årsdag SÅNGAREN JOBBADE PÅ FRIDAS ÄVEN PÅ SIN FÖDELSEDAG

VARBERG:

-

Hollywoodp­aret Lasse Hallström och Lena Olin såg vännen Tommy Körberg fira sin 70-årsdag på scenen i Kärradal. – Tommy har betytt allt för oss, sa krögaren Kerstin Hasslöv.

”Pling”, sa det i mobilen. Det är ett kort sms-svar från Tommy Körberg: ”Kom till soundcheck”, följt av en smiley med solglasögo­n. Rätt passande med tanke på vädret i Varberg under Körbergs första av fem dagar på Fridas i Kärradal.

Bandet repar när jag kommer, fyra musiker med en bredd från jazz och blues till rock och visa: Calle Flemsten (keyboard), Johan Liljedahl (gitarr), Fredrik Jonsson (bas) och André Ferrari (trummor).

Körberg kliver upp på scenen i shorts och blommig skjorta, grabbar tag i en mikrofon och drar på i sin 60-talshit ”Somebody’s taken Maria away”. Vilket tryck! Till synes helt ouppvärmd.

De diskuterar om den extra takten även ska vara med i Flemstens solo. Sedan får The Eagles ”Heartache tonight” fylla Fridas matsal.

– Det ska vara ett countryslu­t där, påpekar Tommy.

Efter en tolkning av norska Beady Belle ”So far so good” är även perfektion­isten Körberg nöjd.

LJUDTEKNIK­ERN Janne Svanberg har kvar inställnin­garna från de tidigare åren, som finns på ett usbminne märkt ”Tommy på Fridas”).

– Det blir ännu bättre ljud med publik, men som helhet är det lätt för mig eftersom det är ett så bra band. Jag gillar att Körberg vet precis hur han vill ha det, säger han.

”Köris” sjunger nu på Fridas för 17:e sommaren i rad (!).

Själv minns jag gärna premiäråre­t 2002, när jag omvärderad­e Körberg efter hans roliga mellansnac­k och lysande insats med Brewery Blues Band i låtar av bland andra Stephen Bruton och Boz Scaggs.

– Ja, det var innan vi byggde * Född: Den 4 juli 1948 i Norsjö utanför Skellefteå. Hette Bengtsson efter mamma och sedan Thuresson efter sin bonuspappa i Stockholm och Ronnyby. Adopterade­s av sin andra bonuspappa och fick namnet Körberg på Biskops Arnö utanför Enköping. Sin biologiska pappa träffade han först som 39-åring. * Familj: Hustrun Anne Charlotte, bonusdotte­rn Linn och dottern Elvira. Har sedan tidigare sönerna Anton (med Aviciis mamma Anki Lidén) och Erlend (med norskan Kirsti Skavberg Roaldsen). * Aktuell: Firade i onsdags sin 70-årsdag på Fridas i Kärradal utanför Varberg. Spelar även där den 9–10 juli. Premiär på showen ”Lola” på Cirkus i Stockholm den 22 september.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? KONSERT. Tommy Körberg sjöng Nick Lowes ”I live on a battlefiel­d” med svensk text av Peter Lemarc: ”Jag bor i en skyttegrav”.
Bild: MARTIN ERLANDSSON KONSERT. Tommy Körberg sjöng Nick Lowes ”I live on a battlefiel­d” med svensk text av Peter Lemarc: ”Jag bor i en skyttegrav”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden