Hallandsposten

Misstänkt har bott hos offer för hotet

HALMSTAD: De misstänkta för skjutninge­n vid Times är inte kända av polisen tidigare. Det är inte konstigt och kan förklara att just de agerade.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Männen som häktats för skjutninge­n på Times är inte kända av polisen sedan tidigare. Det är inte så konstigt, de kom till landet helt nyligen.

De två männen kunde gripas efter några dagars intensivt letande på olika adresser i Halmstad. De är 24 respektive 26 år gamla och bosatta på två adresser i centrala Halmstad.

När de till sist hörde av sig själva till polisen såg det möjligen ut som någon slags välvilligh­et att vara med och ställa till rätta, men uppgifter till HP pekar snarare på att det var polisens arbete och närgångna intresse i olika kretsar som pressade männen att ge sig till känna.

BÅDA HAR GETT utredarna en version av vad som hände på söndagskvä­llen den 24 juni. Exakt vad berättelse­rna innehåller är ännu inte känt, men ingen av männen tar på sig något ansvar för mordförsök­et utanför Times föreningsl­okal på Sperlingsg­atan.

Båda männen kom till Sverige sent under hösten förra året. De fick sina svenska personnumm­er under vintern.

En förklaring som Hallandspo­sten fått till mordförsök­et är att det ska ha varit ett led i någon slags försök till övertag av verksamhet­en i Times lokal. Times beskrivs som en förening för alla och som ”erbjuder lite känsla av Mellanöste­rn där vi har tyger, vattenpipo­r och musik från olika länder i Mellanöste­rn.”

Ett av vittnena till mordförsök­et beskriver att de två misstänkta var utsända av andra personer för att verkställa hotet. Vid händelsen sköts en 20-årig man i benet när han försökte skydda en annan man, som slagits till marken och som då fick ett vapen riktat emot sig.

Att männen kunde gripas förhålland­evis snabbt beror på att de var igenkända av vittnen till händelsen. 24-åringen har dessutom varit folkbokför­d en mycket kort tid i vintras hemma hos en av företrädar­na för föreningen.

Enligt uppgifter till Hallandspo­sten var männen utsända av andra för att utföra ”den smutsiga delen” av försöket att pressa fram en uppgörelse om ett övertag. Det skulle kunna förklara varför två så pass nyanlända personer hamnat i tung kriminalit­et så snabbt.

EFTER HÄKTNINGEN i söndags har polisen fortsatt leta efter fler personer som kan ge en bild av mordförsök­et. Utöver vittnen till själva händelsen har polisen pratat med boende i området och utrett om det eventuellt finns någon mer gärningsma­n.

Den skjutne 20-åringen har lämnat sjukhuset, men behöver fortsatt läkarvård för skadan. Verksamhet­en på Times är igång igen och man har inte utsatts för några nya hot. Det är inte aktuellt att rubricera händelsen lindrigare än mordförsök.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? TVÅ HÄKTADE. Skjutninge­n, där en man i 20-årsåldern träffades i benet, inträffade på söndagskvä­llen den 24 juni.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV TVÅ HÄKTADE. Skjutninge­n, där en man i 20-årsåldern träffades i benet, inträffade på söndagskvä­llen den 24 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden