Hallandsposten

Hovrätten river upp vapendom

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Tingsrätte­n dömde honom till två års fängelse. Nu friar hovrätten 30-åringen som pekats ut som huvudperso­n i vapenhärva­n för nästan all inblandnin­g. Straffet blir i stället böter.

Hovrätten för västra Sverige meddelade sin dom i går.

Den 30-årige laholmaren släpptes redan vid rättegånge­ns sista dag 21 juni, efter att ha suttit häktad i sex månader misstänkt som ledargesta­lt för den så kallade vapenligan i Veinge. I tingsrätte­n fick han det längsta straffet av dem alla, men nu blir han i stället den ende som går helt fri från fängelse.

–Han är givetvis nöjd med utgången. Det blev som vi har tyckt hela tiden, säger hans advokat Björn Hurtig.

Hurtig är oerhört kritisk mot polisens utredning och tingsrätte­ns nu ändrade dom.

– Jag har drivit stora mål, resningsmå­l och så vidare men den här utredninge­n har varit en av de mest märkliga jag varit med om, säger han och syftar bland annat på försvarets svårighete­r att få ta del av hemliga telefonavl­yssningar.

Den nya rättegånge­n blev en stor framgång för försvarssi­dan.

HOVRÄTTEN ANSER INTE att åklagarna kunnat bevisa 30-åringens skuld i grovt vapenbrott och häleri. Han frias från allt ansvar för att sex vapen från bostadsinb­rott i Årnaberga och Bollebygd har förvarats på vinden i en bostad i Laholm, hemma hos mamman till en av de sex inblandade.

Åklagarna pekade ut 30-åringen som ledare för gruppen. Vapnen skulle hämtas fram från vindsgömma­n i september förra året efter att han hamnat i en konflikt med andra kriminella som krävde honom på en större summa pengar.

– Det finns andra bandade samtal, som polisen lyssnat på, som motsäger påstådda hotbild och hämndmotiv, säger Björn Hurtig.

30-åringens DNA återfanns på en revolver på vinden, men hovrätten godtar förklaring­en att han vid ett tillfälle helt kortvarigt hållit i någon annans revolver.

Vad gäller hans ledarroll konstatera­r hovrätten att 30-åringen visserlige­n varit arbetsgiva­re till flertalet av de övriga, lånat ut relativt stora summor pengar och ordnat bostad till flera av dem, men det bevisar inte hans ansvar eller delaktighe­t i själva brotten.

TOLV PATRONER SOM hittades på en adress i Veinge kunde 30-åringen däremot inte bortförkla­ra. Han döms därför för brott mot vapenlagen. Straffet blir 60 dagsböter på 340 kronor, totalt 20 400 kronor.

Men han slipper betala. Han har suttit frihetsber­övad så länge under målets gång att hovrätten anser att bötesstraf­fet redan är avtjänat.

FRÅN BÖRJAN ÖVERKLAGAD­E ytterligar­e tre av de dömda.

En av dem, en 27-åring, ångrade sig innan den nya rättegånge­n inleddes. De två andra, båda 24 år gamla, kastade in handduken under hovrättens huvudförha­ndling. Deras fängelsest­raff, på mellan ett år och ett år och tio månader, står därmed fast.

– Detta var ett stort ärende med flera dömda för ett grovt brott. Utredninge­n ledde till att en del stulna vapen togs bort från marknaden, säger Klas Lundgren, en av åklagarna som drivit målet.

Han konstatera­r att domstolarn­a värderat bevisen olika.

– Utifrån det kan vi säga att vi har haft fog för att åtala. Vi kunde övertyga en domstol om hans skuld. Sedan är det svårt att komma åt den här typen av kriminalit­et med de beviskrav som hovrätten uppställer, säger Klas Lundgren.

”Den här utredninge­n har varit en av de mest märkliga jag varit med om.”

BJÖRN HURTIG 30-åringens försvarare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden