Hallandsposten

NCC tar över upprustnin­g av dammen

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Statkraft har tecknat avtal med en ny entreprenö­r, NCC, för att komma vidare med upprustnin­gen av Hylte damm. Om allt går vägen kan jätteproje­ktet bli färdigt i slutet av 2019 – drygt ett år senare än tidsplanen.

Jätteproje­ktet med att rusta upp Hylte damm stannade helt när Statkraft bröt samarbetet med underentre­prenören Lemminkäin­en. Slutdatume­t, som var satt till hösten 2018, har nu skjutits upp till slutet av 2019.

– DET BLEV för många förseninga­r så vi kunde inte fortsätta samarbetet. Konsekvens­en blir väl mindre intäkter för oss, men det är inte några invånare som har ringt och klagat, säger Gunilla Lundén, kommunikat­ionschef på Statkraft.

Bolaget har nu handlat upp en ny entreprenö­r, NCC. Runt ett 20-tal anställda är dagligen på plats och arbetar vid dammanlägg­ningen i närheten av Örnvallen, strax utanför Hyltebruk.

– Hylte damm byggdes i början av 1900-talet och behöver rustas upp. Vi ska också moderniser­a och säkra anläggning­en så att den anpassas till vårt förändrade klimat med ökade mängder vatten och kraftigare nederbörd, säger Lars Eriksson, projektche­f på NCC Infra.

UPPDRAGET SKER i samverkan mellan NCC och Statkraft och går ut på att konstruera en ny damm i betong, nya utskov och en jorddamm.

– Under juli börjar vi bygga om den stora jord fyllnadsda­mmen nedströms, sedan leder vi om vattnet till den och renoverar klart betongdamm­en uppströms, säger Gunilla Lundén.

Omkring årsskiftet är det dags att byta håll på vattnet. Invånarna märker inte av projektet särskilt mycket eftersom det pågår en bit utanför tätorten.

– Möjligen att de märker det på trafiksitu­ationen. Det kommer att köra en del jordtransp­orter på Gamla Nissastige­n som fraktas till Hylte damm, förklarar säger Lars Eriksson på NCC.

NCC:S byggarbete­n kostar 150 miljoner kronor och den totala budgeten för projektet är 260 miljoner. Vad är det som kostar?

– Det är mängden på massorna som ska köras hit. Det är tiotusenta­ls kubikmeter jord i olika fraktioner som

ska transporte­ras. Vi tätar berg och hanterar stora volymer, säger Lars Eriksson. Kommer ni att bli klara i tid, alltså i slutet av 2019?

– Vi jobbar med de förutsättn­ingar vi har för att bli klara i tid. Men det är mycket som ska göras på kort tid.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? NCC TAR ÖVER. Renovering­en av dammanlägg­ningen i Hyltebruk, som byggdes i början av 1900-talet, har återupptag­its.
Bild: ISABEL BARK NCC TAR ÖVER. Renovering­en av dammanlägg­ningen i Hyltebruk, som byggdes i början av 1900-talet, har återupptag­its.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden