Hallandsposten

Övergivna beteshagar räddar kor

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Skogaby gårds efterlysni­ng av mark gav resultat. Nu kör de av flera hektar vall i Västralt utanför Knäred.

I början av veckan gick Josefine Lindmark och Marcus Gunnarsson på Skogaby gård ut med en efterlysni­ng av mer mark – antingen till bete eller för att skörda vall på. På grund av torkan fattas både de och många andra bönder foder till djuren.

– Vi fick ett fantastisk­t gensvar. Nu har vi femton hektar i Västralt som vi får slå och där är massor av gräs, säger Josefine Lindmark.

Marken de kör på tillhör Per och Marie Martinsson, som har tagit över Pers föräldrahe­m vid årsskiftet.

– När vi hörde om detta ville vi självklart hjälpa till. Vi har ungefär tio hektar här som inte brukas, och dessutom visste vi att vår granne, en dam på över 90 år, hade en stor åker som ingen tagit hö på, säger de.

Marcus Gunnarsson är glad att de hittat mer foder till djuren, även om det är lite besvärligt att köra av gräset i den gamla beteshagen som legat för fäfot i några år.

– MAN FÅR se upp för både en del sten och lite jordhögar. Men det blir ett antal balar hö, och dem kan vi blanda ut med kraftfoder, säger han.

Eventuellt kommer de att kunna bruka marken även framöver, och Marcus Gunnarsson hoppas då att de kan ha betesdjur i hagarna.

– Det är stängslat och inte så långt ifrån oss, så det hade varit väldigt bra, säger han.

– För vår del är det bara roligt om marken brukas, och kommer det djur blir det lite mer liv igen, säger Per och Marie Martinsson och fortsätter:

– Det är hemskt med torkan, och att djur riskerar att svälta.

Skogaby gård kunde dessutom hjälpa flera andra bönder att hitta mer mark.

– En bonde i Mästocka hade riktig kris, men där fanns det också någon som hade mark, säger Josefine Lindmark och fortsätter:

– Vi fick även besök av en förtvivlad hästägare som hade läst om oss. Vi kunde inte sälja hö, men vi hade fått tips om någon som hade ett hektar gräs i Vallberga, som hon kunde få ta. Det känns jättebra att vi har kunnat hjälpa andra, säger Josefine Lindmark.

TROTS ATT DE nu får in mer foder behövs det fortfarand­e mycket regn.

– Vi klarar oss ett tag till, men utan en andra skörd är det fortfarand­e riktig kris, säger Josefine Lindmark.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? FODER PÅ GÅNG. Marcus Gunnarsson kör av gräset i Västralt. Vartenda grässtrå behövs som foder till djuren.
Bild: CARINA NILSSON FODER PÅ GÅNG. Marcus Gunnarsson kör av gräset i Västralt. Vartenda grässtrå behövs som foder till djuren.
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? GAMMALT DÄCK. Däcket har använts som hållare till djurens saltsten när de betade i hagen.
Bild: CARINA NILSSON GAMMALT DÄCK. Däcket har använts som hållare till djurens saltsten när de betade i hagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden