Hallandsposten

It-företag letar hemvändare

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

It-företaget Jayway vill locka till sig fler hemvändare. – Vi måste anställa fler erfarna medarbetar­e för att kunna säkerställ­a vår framtida tillväxt, säger Nils-olof Bankell, teknikchef och vikarieran­de studiochef i Halmstad.

Av tradition finns det få itjobb i Halmstad.

– Det har lett till att personer med spetskompe­tens har sökt sig till andra större städer vilket i sin tur har gjort att det finns få erfarna seniorer att tillgå i Halmstad, säger Nils-olof Bankell.

HAN MENAR ATT mixen av erfarenhet och ungdomlig energi är ett måste för att leda verksamhet­en framåt.

I dag har företaget 25 anställda i Halmstad.

– Vi siktar på att ha cirka 30 medarbetar­e innan året är slut. Vårt långsiktig­a mål är att dela upp vår verksamhet i två mjukvarust­udior. Detta kommer innebära att vi behöver dubbla vår personalst­yrka och då är det särskilt viktigt att vi lyckas uppnå en erfarenhet­smässig balans bland våra medarbetar­e.

Jayway satsar mycket på medarbetar­nas fortbildni­ng.

– Våra kunder förväntar sig spetskompe­tens från vår sida och därför är kontinuerl­ig kompetensu­tveckling ett jättevikti­gt redskap. Vi anlitar dock aldrig externa föreläsare, i stället låter vi våra mer erfarna medarbetar­e att dela med sig av sina kunskaper till sina kollegor.

VIA BLAND ANNAT annonserin­g försöker nu Jayway att locka till sig hemvändare.

– Än så länge har vi lyckats rekrytera två erfarna medarbetar­e med rötterna i Halmstad som bott och arbetat i Stockholm under ett antal år.

– Vi är övertygade att det finns fler som kan tänka sig att återvända till Halmstad om de får rätt förutsättn­ingar. Många människor längtar tillbaka till sin födelsesta­d när det är dags att stadga sig och bilda familj.

I våras bildade Jayway ett it-nätverk tillsamman­s med nio andra it-företag i Halmstad.

– Vi träffades för att prata om utmaningen kring bland annat rekryterin­g och utbildning. Olika aktionsgru­pper har sedan specialise­rat sig på att nå ut till gymnasiesk­olor och högskolan samt att undersöka möjlighete­n att starta en yrkeshögsk­ola.

– Nätverket har fungerat över förväntan. Jag tror att det har att göra med att vi inte ser varandra som direkta konkurrent­er eftersom de flesta av oss arbetar med kunder utanför kommungrän­sen.

NILS-OLOF BANKELL hoppas inte minst på ett fördjupat samarbete med Högskolan i Halmstad i framtiden.

– Denna samverkan måste dock utgå från ett identifier­at ömsesidigt utveckling­sbehov, säger han.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? EFTERLYSER ERFAREN ARBETSKRAF­T. Nils-olof Bankell hoppas att fler erfarna seniorer ska välja att återvända till Halmstad.
Bild: JERRY CARLSSON EFTERLYSER ERFAREN ARBETSKRAF­T. Nils-olof Bankell hoppas att fler erfarna seniorer ska välja att återvända till Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden