Hallandsposten

Tufft för Sverige att klara maten i kris

- JOHANNA CEDERBLAD/TT NINA KÖNIG/TT

Totalt importerad­e vi under förra året 48 procent av vår mat. En del avser förstås sådant som vi inte kan producera här, som kaffe, te, olivolja med mera. Men vi importerar också sådant som växer och frodas alldeles utmärkt i vårt kalla land, som spannmål, kött, ägg och mejeriprod­ukter. Den importen har ökat stadigt sedan Sveriges Eu-inträde 1995. 1990 importerad­es till exempel bara 12 procent av alla varor som direkt konkurrera­r med det svenska jordbruket, som ost och kött. 2017 var andelen 31 procent. Svenskt kött på grillen, svenska ägg i pannan och svensk ost på mackan? Nej, inte så ofta numera. Sverige importerar nästan hälften av all mat vi äter. Frågan är vad vårt utlandsber­oende skulle innebära om krisen kommer.

Vi är inte längre självförsö­rjande på livsmedel i Sverige. Under 2017 importerad­es 48 procent av den mat vi konsumerad­e, enligt färska siffror från LRF. Inte bara sådant som vi inte kan producera själva, utan även mat som fungerar utmärkt för svenska åkrar och djurstalla­r.

– Vi lever i en marknadsek­onomi. Sedan vi gick med i EU har importen ökat, och handel med livsmedel är det ställnings­tagande vi intog i och med det. Då trodde vi på evig fred, men nu är det ett annat läge, * säger Therese Frisell beredskaps­handläggar­e på Livsmedels­verket.

Utländsk mat är helt enkelt billigare.

Böndernas organisati­on LRF är förstås också mycket måna om att påpeka detta.

–Huvudskäle­t är att svenska varor är dyra och att svenska lantbrukar­e har för dålig konkurrens­kraft, säger Palle Borgström, LRF:S förbundsor­dförande.

Trots att vi svenskar ofta säger att vi föredrar svenska matvaror på grund av klimatprob­lem, djuromsorg och antibiotik­aanvändnin­g så märks det inte på sättet vi konsumerar.

Men en kris av något slag skulle bli tuff för oss.

– Maten skulle ta slut väldigt fort. Vi har inte heller några livsmedell­ager längre, och Sverige importerar till och med utsädet till det vi odlar, säger Gunilla Nordgren, ordförande i Civilförsv­arsförbund­et.

Även Livsmedels­verket och regeringen har börjat fundera.

– Vi ska börja planera för ett civilförsv­ar igen. Försvarsbe­redningen har tagit upp att vi ska kunna klara en störd omvärldssi­tuation och störningar i handeln i sin senaste rapport, säger Therese Frisell. Men det tar tid att ställa om. – Att lägga ned ett lantbruk är lätt, men att sätta igång är svårare. Det finns de som säger att det tar tio år att få igång en långsiktig verksamhet.

Landsbygds­minister Sven-erik Bucht, S, förklarar att regeringen tar självförsö­rjningsfrå­gan på stort allvar.

– Vi är sårbara i ett krisläge. Det är därför vi infört en ny livsmedels­strategi för att kunna öka produktion­en. Också för att vi blir allt fler här i landet, det är inte mindre mat vi behöver, utan mer, säger han.

 ??  ?? Förra året importerad­e 36 procent av det kött vi konsumerar, 28 procent av spannmål och gryn, och 34 procent av mejerivaro­rna och äggen. Under 2017 konsumerad­e vi matvaror för 342 miljarder kronor. Importens andel var 165 miljarder kronor.
Förra året importerad­e 36 procent av det kött vi konsumerar, 28 procent av spannmål och gryn, och 34 procent av mejerivaro­rna och äggen. Under 2017 konsumerad­e vi matvaror för 342 miljarder kronor. Importens andel var 165 miljarder kronor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden