Hallandsposten

Public service ska vara för alla

-

Svar till ”Melodifest­ivalen är inte public service” av Joakim Broman, den 21/6.

KULTUR. Att producera nyheter och journalist­ik även där den fria marknaden inte räcker till är public service existensbe­rättigande”, skriver Joakim Broman. Vad public serviceupp­draget ska omfatta är en ständigt återkomman­de och viktig debatt, men om SVT:S uppdrag begränsas kraftigt riskerar vi att inte bli tillräckli­gt relevanta för delar av publiken. Som också förväntas betala. Och hur skulle det gå till om SVT bara skulle göra sånt som inte fungerar för den kommersiel­la marknaden? Vem avgör när program har börjat eller slutat vara kommersiel­lt gångbara?

Joakim Broman nämner "Melodifest­ivalen" och "Smartare än en femteklass­are" som exempel på sådant SVT inte bör göra. Men den typen av breda underhålln­ingsprogra­m fyller en viktig samlande funktion, även i den digitala världen.

SVT:S program ska vara distinkta och ha högsta kvalitet oavsett sort och genre. Det kommer alltid finnas olika uppfattnin­g om vad som är bra och dålig tv, det viktiga är att vi inte dömer ut andras smak.

En eventuell skattefina­nsiering där alla är med och betalar för public service gör det än viktigare att SVT verkligen finns till för alla. Är alla med och betalar ska alla också få valuta för sina pengar.

Lena Glaser SVT försvarar sitt breda innehållsu­ppdrag, men bemöter inte några av mina argument mot det. Exempelvis pratar Lena Glaser om hur SVT måste vara relevanta för alla. Varför gäller inte det radions P1? Hur kommer det sig att de kan locka publik och få acceptans för sin verksamhet utan att sända sport, tävlingspr­ogram och lättsam komedi?

Ett annat exempel är "Melodifest­ivalen". Att det programmet har en ”samlande funktion” kanske är sant. Men den funktionen hade ju varit lika stark om programmet sänts i TV4.

Ändå satsar SVT miljarder på underhålln­ingssegmen­tet, samtidigt som den lokala journalist­iken går på knäna i många delar av landet. Att man kan ha olika definition­er av public service har väl aldrig framstått så tydligt.

programdir­ektör SVT

Joakim Broman

 ??  ?? program som borde sändas i SVT.
program som borde sändas i SVT.
 ?? Bild: JESSICA GOW/VILHELM STOKSTAD/TT ?? SVT:S programdir­ektör Lena Glaser och ledarskrib­enten Joakim Broman har olika syn på vilka
Bild: JESSICA GOW/VILHELM STOKSTAD/TT SVT:S programdir­ektör Lena Glaser och ledarskrib­enten Joakim Broman har olika syn på vilka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden