Hallandsposten

Andersson tog golfguld med foten

- PIERRE CARLSSON

Footgolf beskrivs enklast som en blandning mellan fotboll och golf. Och när den för året nya sporten tog plats på Sm-veckan slutade det med en vinst för Emelie Andersson.

Sporten, som är en blandning mellan fotboll och golf, fick för första gången ta plats på Sm-veckan. Målet med sporten är densamma som golf. Sätt bollen i koppen med så få tillslag som möjligt. Skillnaden är storleken på bollen och hålet samt att man som namnet visar använder fötterna för att få bollen i hål. Och i toppen kunde tillslut Emelie Andersson. Efter första ronden låg Emelie på en tredje plats med +5, två slag efter täten. Men på den andra ronden slog hon till med tävlingens bästa rond med -2 samtidigt som ledarna tappade. Emelie kunde därmed ta hem Smguldet ett slag före tvåan Julia Berglind Nilsson.

–Det är naturligtv­is jätterolig­t och man får försöka njuta och hålla nerverna i styr.

Footgolfen har Emelie fått genom familjen. Hennes man har designat och byggt footgolf-banan i Uppsala, där Emelie bor numera. Fotbollen hade hon med sig tidigare från uppväxten i Halmstad, där hon spelade i Astrio.

– Min uppväxt i Halmstad var en extremt rolig och viktigt del av mitt liv, särskilt

fotbollen. Så BK Astrio har en speciell plats i mitt hjärta.

Emelie började spela footgolf för det sociala umgängets skull, något som fortfarand­e är det primära för hennes del.

– Det är fortfarand­e det viktigaste. När det är tävling så är det lätt att glömma att footgolf först och främst är en social företeelse där man kan umgås med familj och vänner.

Banan hade byggts upp speciellt vid citadellet i Landskrona, vilket gjorde att många kunde komma och bevittna sporten på nära håll.

– Det var roligt att det var så centralt i Landskorna. Det gjorde att fler kunde ta del av det hela och se det, något som förhoppnin­gsvis kan få sporten att växa.

Som alla andra sporter under Sm-veckan Tv-sändes footgolfen, något Emelie inte är van vid under vanliga rundor. Det bidrog både med fördelar och nackdelar.

– Ibland fick jag inte spela när jag ville och det gjorde att jag blev mer nervös. Samtidigt fick jag chansen att stanna upp och se mig omkring och riktigt njuta av hela upplevelse­n.

 ?? Bild: PRIVAT ?? FOTFÄRDIG. Emelie Andersson, i mitten, tog Sm-guld i den nya sporten footgolf.
Bild: PRIVAT FOTFÄRDIG. Emelie Andersson, i mitten, tog Sm-guld i den nya sporten footgolf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden