Hallandsposten

Utpressnin­gsoffret vittnar om skräcken

HALMSTAD: En affärsinne­havare i Halmstad vittnar i rätten om den skräck han känner efter att ha blivit utsatt för utpressnin­g och mordförsök.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

”Han var hätsk, aggressiv, skrämmande och sadistisk.” AFFÄRSINNE­HAVAREN OM ANGRIPAREN

Det är knäpptyst i salen när affärsinne­havaren samlar sig och säger: – Jag vågar inte bo i Halmstad. Jag kan inte ens bo i Sverige. Jag vet inte vad som kommer att hända. Allt är kaos.

Lördagen den 10 februari, strax efter klockan 17 trängde sig två män in i en bostad på Lummerväge­n i Halmstad. Där vistades affärsinne­havaren, hans flickvän, hennes dotter och flickvänne­ns mor. Allt gick blixtsnabb, angriparna slet tag i affärsinne­havaren och började hugga honom med kniv. Flera av huggen träffade kring ansiktet och halsen.

SKADORNA VAR INTE livshotand­e, men det berodde inte på angriparna. Våldet var hänsynslös­t. Närmast overkligt brutalt.

– De ville ha med mig, för att kunna fortsätta någon annanstans, konstatera­r affärsinne­havaren när han berättar om överfallet under rättegånge­n mot de två angriparna.

DET SOM SKER i rättssalen är ovanligt. Inte unikt, men väldigt sällsynt. Affärsinne­havaren gör sitt bästa för att rätten ska få veta. Han vittnar, medveten om att han utsätter sig för en risk som väldigt många andra aktar sig för. Han lämnar avgörande detaljer, han berättar om knark, våld och straffsyst­emet som gjorde att han en dag var skyldig angriparna en halv miljon kronor. Han beskriver hur den ene hållit en skarpladda­d pistol mot hans tinning, tryckt hårt och verkat njuta.

– Han var hätsk, aggressiv, skrämmande och sadistisk, förklarar han.

Han hade fått ett alternativ, betala drygt 100 000 kronor eller skaffa två kilo amfetamin. Han hade varken knark eller pengar och försökte förhala saken. Han vågade inte gå till polisen, väl medveten om att de

som hotade honom hade tillgång till ett omfattande våldskapit­al, som saken ibland brukar beskrivas när våldet som angriparna är kända för både ligger nära till hands och kan vara omfattande.

– Jag gav dem mjöl i en bit plastfolie och sade att det var amfetamin.

REAKTIONEN BLEV VÅLDSAM. Den ene angriparen skrev ett meddelande, det mildaste i det var att han förklarade att skulden nu var 500 000 kronor.

Polisens utredning visar att affärsinne­havaren var långt ifrån ensam om att komma i vägen för systemet som gjorde att skulder på 100 000-tals kronor skulle drivas in. Tonen mellan männen som skrev meddelande­na och som såg framtida rikedomar var självsäker, de skulle ta över stan, ingen skulle våga gå emot dem.

NÄR AFFÄRSINNE­HAVAREN ska försöka förklara rädslan han och familjen ställdes inför stockar sig rösten. Han berättar att han inte ser någon möjlighet att ha kontakt med sitt barn, träffa flickvänne­n eller ens vistas i landet:

– Det är lätt att vara efterklok, men man blir rädd. Man tänker inte klart. Jag kan inte förklara varför vi inte gick till polisen direkt. Jag vågade inte gå ut och min flickvän var så rädd, så rädd att det inte finns.

Rättegånge­n mot männen, som misstänks för mordförsök och försök till utpressnin­g avslutas den här veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden