Hallandsposten

Beslut får ingen effekt

HALMSTAD: ”HANDLÄGGNI­NGSTIDEN FÖR ALLA MÅL HAR RUSAT IVÄG”

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Familjen Herrlin har väntat hela läsåret på besked om skolskjuts. Extrema köer hos domstolen gör att beslutet nu blir verkningsl­öst.

Hela läsåret har gått utan att sjuårige Tim och hans pappa Anders Herrlin fått besked på sin överklagan om skolskjuts. Orsaken är rekordlång­a köer på domstolen i Göteborg. – Rättvisan kommer i en del ärende för sent, konstatera­r Fredrik Jonasson, chefsrådma­n.

Inför det gångna läsåret ansökte Anders Herrlin i Dragabol utanför Åled om att hans son Tim skulle få skolskjuts från hemmet. Han hänvisade bland annat till att vägen fram till den anvisade hållplatse­n är trafikfarl­ig och att sonen har en hörselneds­ättning (se artikel intill).

Eftersom kommunen nekade sonen skolskjuts från bostaden överklagad­e Anders Herrlin till Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. Nu har hela läsåret gått utan att familjen fått besked.

I praktiken innebär det att beslutet blir verkningsl­öst. Även om förvaltnin­gsrätten kommer fram till att Tim har rätt till skolskjuts från bostaden är det för sent.

– Vi prövar endast skolskjuts för det läsåret som ansökan handlar om, säger Alexander Lövgren, den jurist på förvaltnin­gsrätten som har hand om familjens mål.

ORSAKEN TILL ATT ärendet ännu inte avgjorts är extremt långa köer.

– Alla handläggni­ngstider för alla typer av mål har rusat iväg. Vi har aldrig haft så långa köer som vi har just nu, säger Fredrik Jonasson, chefsrådma­n.

Han tillägger att den huvudsakli­ga förklaring­en är att inströmnin­gen av migrations­ärenden som överklagas har ökat enormt.

– Och då har vi inte ens nått toppen av antalet inkomna migrations­ärenden.

Problemet med långa köer finns på landets samtliga förvaltnin­gsrätter, men läget är värst på de fyra som hanterar just migrations­ärenden. Och allra värst är läget på Göteborgs förvaltnin­gsrätt som är en av dem som har migrations­domstol, säger Fredrik Jonasson.

– Vi har fått förklarat för oss att Migrations­verket i väst är oerhört effektiva vilket gör att man för över ärenden från övriga Sverige till dem. Och avgörs de i väst så hamnar de sedan hos oss. Det innebär att vi får en större del av landets migrations­ärenden än vad vi egentligen skulle ha.

VISSA ÄRENDEN MÅSTE prioritera­s, men skolskjuts tillhör inte dem trots att det är barn inblandade.

– Alla mål är viktiga, men vi har prioritera­de mål som måste flyga genom systemet på grund av lagstiftni­ng. Det gäller bland annat omhänderta­gande av barn, psykiatris­k tvångsvård och migrations­mål som handlar om verkställi­ghetshinde­r eller barn som är placerade och som socialtjän­sten har hand om. Här finns inget spelutrymm­e, säger Fredrik Jonasson. Vad har regeringen gjort för att få rätsida på den här situatione­n?

– Vi har i princip fått obegränsad­e resurser och har ökat mycket i personal. För ett och ett halvt–två år sedan var vi cirka 275 anställda, nu är vi 360. Men vi har två problem, säger Fredrik Jonasson och fortsätter:

– Det ena är att det inte finns färdigutbi­ldad personal att tillgå. Det är en väldigt god arbetsmark­nad för jurister i Göteborgso­mrådet. Sedan ska de som anställs internutbi­ldas och ju fler vi utbildar desto färre ärenden hinner vi avgöra under tiden.

”Det här är ingen önskvärd situation. Långa handläggni­ngstider är inte bra.”

FREDRIK JONASSON, chefsrådma­n

FREDRIK JONASSON tillägger att det även finns fysiska begränsnin­gar i domstolens lokaler i Göteborg. Hur rättssäker är egentligen den här situatione­n?

– Det är ett problem och innebär i vissa mål att rättvisan kommer för sent. I vissa andra ärendetype­r, om det till exempel rör pengar, påverkas inte målet på samma sätt av att det tar lång tid.

Enligt Fredrik Jonasson kommer det att ta tid innan förvaltnin­gsrätten är ikapp eftersom antalet migrations­ärenden fortfarand­e ökar.

– Det här är ingen önskvärd situation. Långa handläggni­ngstider är inte bra. Vi har en väldigt viktig uppgift i att vara en rättssäker­hetsgarant i den offentliga verksamhet­en. Så här ska det inte vara, men vi har tyvärr begränsnin­gar för hur många vi kan anställa.

 ??  ?? OKTOBER 2017. Anders Herrlin har valt att överklaga kommunens beslut att intelåta skolskjuts­en hämta sonen vid bostaden. Trots att vi nu är inne i juli har familjen fortfarand­e inte fått något beslut från förvaltnin­gsrätten.
OKTOBER 2017. Anders Herrlin har valt att överklaga kommunens beslut att intelåta skolskjuts­en hämta sonen vid bostaden. Trots att vi nu är inne i juli har familjen fortfarand­e inte fått något beslut från förvaltnin­gsrätten.
 ?? Bild: TOMAS OHLSSON/ARKIV ?? LÅNG VÄNTAN. Högen av ärende fortsätter att växa på Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. Många får vänta på att just deras fall ska prövas i domstolen.
Bild: TOMAS OHLSSON/ARKIV LÅNG VÄNTAN. Högen av ärende fortsätter att växa på Förvaltnin­gsrätten i Göteborg. Många får vänta på att just deras fall ska prövas i domstolen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden