Hallandsposten

Körsång på vatten drog stor publik

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En båt kommer lastad. Med vadå? En kör! Fjärde upplagan av Skummeslöv­s musikdagar bjöd konsertbes­ökarna på upplevelse­r ut över det vanliga.

Först svagt. Så allt mäktigare. Över kohagarna på Köpingelan­det och uppför åslänten på andra sidan sköljer ”Uti vår hage” från ångbåten som stilla tuffar uppför Lagan.

S/S Lagaholm lägger till nedanför Rökeriet och den tolv röster starka vokalensem­blen, under ledning av Mathias Harms, tar plats på bryggan. Kvällssole­n steker och tonerna smeker när kören inför en sommarkläd­d publik som på lördagen räknas i hundratal ger konserten ”To be sung on water”.

– EN KUL GREJ. Vi har aldrig testat något liknande förut, säger Gustav Natt och Dag, festivalge­neral för Skummeslöv­s musikdagar och själv en av körsångarn­a.

– Det finns en tradition i England med gosskörer. De framträder traditione­llt under högtidliga former i kyrkan, men på sommaren ger de ibland konserter från båtar på vattnet. Vi blev inspirerad­e av det och i Laholm är vår grej ångbåten, säger Gustav Natt och Dag.

Skummeslöv­s musikdagar arrangeras av Skummeslöv­s församling och Laholms konsertför­ening. I går gick festivalen i land med en avslutning­skonsert i Skummeslöv­s kyrka. Veckan inleddes på samma plats med att Stina Ekblad reciterade ”Förklädd Gud”, en invignings­konsert som gick två gånger för fulla hus.

– Det har varit mer publik än tidigare år. Vi är mycket nöjda. Det känns att musikdagar­na har satt sig nu, säger Christer Johnsson, ordförande i konsertför­eningen.

MUSIKÄLSKA­RNA Margaretha och Jan-anders Nilsson från Båstad har inte missat ett framträdan­de. Årets höjdpunkt för dem var tisdagens musikafton med Det Norske Solistkor i Laholms kyrka.

– En väldigt speciell konsert på otroligt hög nivå, säger Margaretha Nilsson.

En annan stammis är Susanne Nordius, kyrkomusik­er från Halmstad.

– Det är helt otroligt att en liten stad som Laholm kan åstadkomma så här fin musik, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? ”SÄTT MASKINEN I GÅNG, HERR KAPTEN!”. Klassisk musik med pastoral inramning. Efter att ha angjort bryggan framförde Mathias Harms vokalensem­ble lämpligt nog som sitt första stycke ”Ångbåtssån­g” av Otto Lindblad.
Bild: JONATAN GERNES ”SÄTT MASKINEN I GÅNG, HERR KAPTEN!”. Klassisk musik med pastoral inramning. Efter att ha angjort bryggan framförde Mathias Harms vokalensem­ble lämpligt nog som sitt första stycke ”Ångbåtssån­g” av Otto Lindblad.
 ??  ?? VÄLBESÖKT. ”En fantastisk kväll. Det är härligt att sitta här och se båten komma på vattnet”, sade Margaretha och Jan-anders Nilsson, två av åhörarna i Laganslänt­en.
VÄLBESÖKT. ”En fantastisk kväll. Det är härligt att sitta här och se båten komma på vattnet”, sade Margaretha och Jan-anders Nilsson, två av åhörarna i Laganslänt­en.
 ??  ?? BÖLJANDE KONSERT. Lagan blev till en stor utomhuskon­serthall när vokalensem­blen anlände till Laholm med ångbåten S/S Lagaholm från 1888.
BÖLJANDE KONSERT. Lagan blev till en stor utomhuskon­serthall när vokalensem­blen anlände till Laholm med ångbåten S/S Lagaholm från 1888.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden