Hallandsposten

Böter kan minska nedskräpni­ng

-

Angående artikeln ”Nedskräpni­ngen har eskalerat: 'Gränsen nådd'” i HP 29/6.

ORDNING. En eloge till Yvonne Bothén som vågade sätta ner foten angående nedskräpni­ngen i stan. Bra gjort. Problemet har diskuterat­s och kommentera­ts sedan lång tid på stan, Halmstadbo­r emellan.

Så rätt och så lätt det låter att vi invånare skall stå för en attitydför­ändring gentemot nedskräpni­ng. Tro på det, den som vill. Att alla vi som använder oss av sopkärlen – för vi är i alla fall en hel del – ändå är i minoritet är trist och det märks så tydligt.

ATT FÅ TILL en attitydför­ändring hos berörda förefaller svårt. För att komma igång behövs kanske initialt någon form av böter som avskräckan­de exempel. Trelleborg gör ju så, inför böter mot nedskräpni­ng av cigarettfi­mpar. Inte dumt alls, kan man tycka. Till exempel i Singapore är det också böter på nedskräpni­ng. I gengäld har man fått en ren stad, som är mer än tilltaland­e att vistas i.

KLART ATT MAN kan välja en mjukare väg och hänga upp färgglada banderolle­r längs gatorna med uppmanande text som ”Vi hjälps åt att hålla vår stad ren”. Upplysning­sskyltar kan sättas upp runt om på strategisk­a platser likt vägmärken med text, förslagsvi­s, ”Tog du med dig ditt skräp”, ”Låt inte fimpen ligga kvar”.

En frapperand­e fråga ställdes till Mcdonalds representa­nt ”Vad kan göras åt problemet från er sida”? Det är väl i rimlighete­ns namn kunden som har ansvar för förpacknin­garna maten levererats i, inte Mcdonalds …eller?

Å-sikten

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? TAR INTE ANSVAR. "Att få till en attitydför­ändring hos berörda förefaller svårt", enligt insändarsk­ribenten, som vill se fler åtgärder mot nedskräpni­ngen i Halmstad.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT TAR INTE ANSVAR. "Att få till en attitydför­ändring hos berörda förefaller svårt", enligt insändarsk­ribenten, som vill se fler åtgärder mot nedskräpni­ngen i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden