Hallandsposten

Tuffare tag mot brottsligh­et

- ERIKA NEKHAM/TT

Högre straff, införandet av nya brott, fler poliser. Det är stort fokus på kriminalpo­litiken i valrörelse­n. Samtidigt har flera dödsskjutn­ingar inträffat de senaste veckorna, bland annat dödades två personer i Örebro i tisdags. Där efterlyser både polis och forskare mer än hårdare tag.

Kommunpoli­sen Fredrik Malm har arbetat många år i Vivalla, ett av de områden i Sverige som pekas ut som särskilt utsatta. Och hur mår det i dag?

Jo, det börjar gå åt rätt håll, enligt Fredrik Malm. Samtidigt finns stora problem med narkotika, svarta hyreskontr­akt, vapen, skjutninga­r och radikalise­ring.

DET ÄR OCKSÅ FRÅGOR som har fått stort utrymme i den politiska debatten den senaste tiden. Förslagen om lagändring­ar, skärpta straff och satsningar på polisen för att komma till rätta med kriminalit­eten har duggat tätt.

– Kul att det ligger i fokus, men nu är det ju valår och det här är något som brukar komma vart fjärde år. Och man vet ju att det här med lagskärpni­ngar, trygghet och säkerhetsf­rågor ligger rätt så högt åtminstone i politikern­as agenda, säger en luttrad Fredrik Malm. Många av de här förslagen andas hårdare tag. Behövs det här i Vivalla?

– Nej, det tror jag inte. Och inte mjukare tag heller.

Man måste jobba repressivt, säger han. Men då är det viktigt att de som bor i området ser att arbetet ger resultat.

– Om vi bestämmer oss för att jobba mot narkotikab­rottslighe­ten exempelvis, då måste det ganska snabbt komma en reprimand för det man gjort. Blir det liggande på hög eller skrivs av, då uppfattas de här satsningar­na vi gör mer som trakasseri­er, att vi bara jävlas. Och det blir kontraprod­uktivt.

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, har något bekymrad tagit del av förslag och beslut om lagändring­ar den senaste tiden. Problemet är, enligt Martinsson, att de inte alltid känts helt genomtänkt­a och att politikern­a inte tagit hänsyn till den kritik som framförts. Och det kan få stora konsekvens­er.

– Lagändring­arna känns som en reaktion på något som hänt snarare än att man har en genuin tanke på hur det ska fungera i domstolarn­a, för åklagare och poliser, säger Dennis Martinsson.

OTYDLIGA LAGTEXTER GER större tolkningsu­trymme och mandat för domstolarn­a. Han ger den nya samtyckesl­agen som exempel, där det inte preciseras vad samtycket innebär.

– Det gör ju att det blir väldigt öppet för domstolarn­a, och kanske framförall­t för enskilda domarna att tolka det här utifrån sin egen sexualmora­l, och det är inte särskilt lämpligt i en lagtext.

SKÄRPER MAN STRAFFEN på ett område ger det också ringar på vattnet, förklarar han.

– Börjar man höja i den här utsträckni­ngen som man gjort måste man förr eller senare i princip se över hela straffsyst­emet, eftersom tanken är att det ska hänga ihop.

– Och vad gör man om de här hårdare tagen inte hjälper? Då kommer man fortsätta i samma cirkel, att man inför ännu hårdare straff för att de här tidigare inte hjälpte, säger Dennis Martinsson.

Om han fick bestämma skulle kriminalpo­litiken innehålla mer eftertänks­amhet.

– Man måste låta saker få ta längre tid. Man måste kunna lyssna till rimlig, saklig kritik som framförs, och från början se till att lagstiftni­ngen håller en sådan kvalitet så att det inte uppstår problem i domstolarn­a.

Fredrik Malm återkommer gång på gång till vikten av ett långsiktig­t arbete. Allt kommer inte att lösa sig bara för att det blir fler poliser i Sverige, säger han.

Han nämner exempelvis att barnoch ungdomspsy­kiatrin behöver förstärkas, så de barn som växer upp och mår dåligt får bättre hjälp.

– Ska man på sikt förebygga att en sådan person blir gängkrimin­ell med låg empatiskt förmåga måste man jobba tidigt med andra typer av åtgärder. Visst, vi kan låsa in, men då är det ju liksom för sent.

 ?? Bild: PAVEL KOUBEK/TT ?? LÅNGSIKTIG­T ARBETE. Kommunpoli­sen Fredrik Malm har arbetat många år i Vivalla och menar att fler poliser inte är lösningen på problemen.
Bild: PAVEL KOUBEK/TT LÅNGSIKTIG­T ARBETE. Kommunpoli­sen Fredrik Malm har arbetat många år i Vivalla och menar att fler poliser inte är lösningen på problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden