Hallandsposten

Sverige hoppas på resolution om krigsbarn

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Miljontals barn i krig får inte vara barn – de rekryteras som soldater, våldtas, dödas eller används som mänskliga sköldar. Skydd av barn i konfliktom­råden är högpriorit­erat under det blågula ordförande­skapet i FN:S säkerhetsr­åd. Målet: En antagen resolution.

– 357 miljoner barn lever i dag i väpnade konflikter och det är 357 miljoner för många, konstatera­r Rädda Barnens generalsek­reterare Elisabeth Dahlin.

Sedan 1990-talets början har antalet barn i världen som lever i ett krigs- eller konfliktom­råde ökat med 75 procent. I dag lever vart sjätte barn i ett sådant.

Även FN:S barnfond Unicef vittnar om ett dystert 2017. De har en lång lista på grymheter som barn i konfliktzo­ner utsattes för under fjolåret: Barn användes som mänskliga sköldar i Irak och Syrien. Och på flera platser utsatte väpnade grupper barn för våldtäkter, tvångsäkte­nskap, kidnappnin­gar och slaveri. Vidare dödades 700 barn i Afghanista­n under årets första nio månader och 1 740 fall av rekryterin­g av barnsoldat­er genomförde­s i Somalia under de första tio månaderna. Sedan 2013 har 19 000 unga rekryterat­s för att utföra väpnade strider i Sydsudan.

DET MÖTE i FN:S säkerhetsr­åd som statsminis­ter Stefan Löfven (S) sitter ordförande för på måndagen handlar just om skydd av barn i konfliktom­råden. Temat har varit i fokus för regeringen sedan Sverige fick sin tillfällig­a stol i säkerhetsr­ådet den 1 januari 2017.

– Jag tror att Sverige har fått med sig andra stater, frågan tas på större allvar. Och man har tagit in barns egna röster i säkerhetsr­ådet vilket gör att det här berör mer, säger Dahlin.

Barnvänlig­a platser med leksaker, lugn och trygghet – även i konfliktzo­ner – beskrivs som viktiga för att skydda de unga och skapa framtidstr­o.

– Annars finns en väldig risk för radikalise­ring, framför allt bland lite äldre barn. Om man inte ser något hopp så blir man lätt rekryterad till alla möjliga olika grupper, väpnade och kriminella, säger Dahlin.

SVERIGES FN-REPRESENTA­TION hoppas att många länder ska debattera och engagera sig i frågan vid mötet.

– Och jag är 102 procent säker på att resolution­en antas på måndagen. Den är färdigförh­andlad och det känns väldigt bra, säger Olof Skoog, Sveriges Fn-ambassadör.

Han påpekar att det var flera år sedan säkerhetsr­ådet antog en resolution om skydd av barn i väpnad konflikt senast, och att mycket har hänt på området sedan dess.

– Nu finns en bättre förståelse för behovet att i fredsproce­sser behandla barn som barn och offer, och inte som en del av konflikten även om en grupp har använt barn som soldater, säger Olof Skoog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden