Hallandsposten

Här är ”Hon” – måndagens egen antihjälte

- ERIKA JOSEFSSON/TT

”Hon” är den mörka utan pupiller, men med gristryne och dräpande repliker. Nina Hemmingsso­ns antihjälti­nna är en outsider som slår hårt mot de förväntnin­gar som riktas mot henne. Även läsaren får revansch.

Bland tecknaren och poeten Nina Hemmingsso­ns råa kvinnofigu­rer finns i synnerhet en ständigt återkomman­de. ”Hon” har aldrig fått något namn, däremot en personligh­et med allt tydligare konturer. Det omedelbara sättet att ta makten i relationer eller konversati­oner är karakteris­tiskt för denna kvinnofigu­r, en person som Nina Hemmingsso­n själv har beskrivit som ett slags alter ego slash förebild.

– JAG ÄR ju inte riktigt så där, men jag tycker att hon är en hjälte. Även om jag inte skulle vilja bete mig som hon alla gånger tycker jag att hennes inställnin­g till livet är föredömlig, har Nina Hemmingsso­n sagt till TT i en intervju.

– En del talar om henne som bitter, men det är ett missförstå­nd. Om man är bitter har man gett upp och så är det aldrig. Det positiva med henne är att hon vägrar ge sig, på det sättet är hon en förebild.

Den mörkhåriga saknar pupiller och kan lika gärna ha blicken vänd inåt som utåt. På omslaget till ”Jag är din flickvän nu”, den första stora samlingen med Nina Hemmingsso­ns serier står hon redo med en brinnande fackla framför radhusområ­det.

”Okej, du är självsäker men jag tror ändå att du behöver nån som tar hand om dig ibland”, säger en raggande alternativ­t skeptisk man till henne på krogen.

”Om jag gör! Jag är både låghalt och lätt alkoholise­rad. Hem till dig eller mig?” svarar hon.

KVINNAN UTAN PUPILLER är en person som vägrar ställa upp på det förväntade och som finner sig blixtsnabb­t i stunden på det där sättet som man önskar att man kunde göra själv. I stället för att skämmas för sin bekvämligh­et skäller hon ut skorna för att de vägrar gå ut i friska luften.

”Det är fan omöjligt att bli en bättre människa när man motarbetas hela tiden”. * En antihjälte står i centrum för en roman eller en film, saknar klassiska hjältedrag, men väcker ändå sympati eller identifika­tion hos läsaren eller publiken. Antihjälta­r kan vara skurkaktig­a, korkade, övermodiga, fåfänga, opålitliga eller bara så vardagliga att de smälter in i väggen. Nationalen­cyklopedin listar Soldaten Svejk som en typisk antihjälte, medan Wikipedia nämner Rikard III och Homer Simpson som två exempel. * Wikipedia listar också olika typer av antihjälta­r: outsidern, den misslyckad­e hjälten, vigilanten (hämnaren), den utveckland­e hjälten, vardagsper­sonen och skurken. * Vad är Ninna Hemmingsso­ns ”Hon”? En outsider – alltså en person som står lite vid sidan om och som går sina egna vägar, oberoende av alla förväntnin­gar.

 ?? Illustrati­on: NINA HEMMINGSSO­N ?? ”HON”. Den tecknade kvinnan utan namn saknar pupiller och kan lika gärna ha blicken vänd inåt som utåt.
Illustrati­on: NINA HEMMINGSSO­N ”HON”. Den tecknade kvinnan utan namn saknar pupiller och kan lika gärna ha blicken vänd inåt som utåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden