Hallandsposten

Opinion.

KATASTROFL­ÄGE. I torkans tider behöver våra bönder all hjälp de kan få. Fråga därför efter svenskt kött i butikerna och byt regering i höst.

- CECILIA BLOMBERG

Miljöparti­et utmärker sig gång på gång som ett parti enbart för storstadsv­äljare.

LEDARE 10/7. Gräset i Almedalen lyste brunt i år. Men inte bara Gotland märker av bristen på regn. För våra bönder kan följderna bli katastrofa­la, och särskilt torrt är det längs Hallandsku­sten.

På måndagen höll landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S) presskonfe­rens med anledning av den svåra torkan som plågar både bönder och kreatur. Foder saknas, och skörden ser ut att bli katastrofa­lt dålig. Kön till slakterier­na ringlar lång och de svenska lantbrukar­na kämpar för sina djurs och gårdars överlevnad.

Lagar ska därför nu ändras för att underlätta för lantbrukar­na, och krisstöd ska sökas från Eu-kommission­en. Men eventuella tillfällig­a krisstöd hjälper inte långt när regeringen­s politik generellt sätter krokben för dem som brukar jorden för att vi ska få mat på bordet.

REGERINGEN SAKNAR EN grundlägga­nde förståelse för böndernas förutsättn­ingar. Det yttrar sig inte minst genom de höjda skatterna på drivmedel, som slår hårt mot dem som knappast kan frakta djurfoder på cykel eller tunnelbana. Men också eftersom villkoren för bönder är tuffare i Sverige än i övriga Eu-länder. Djurskydds­kraven är hårdare och kostnadern­a för arbetskraf­t, maskiner och byggnader är högre.

Miljöparti­et har gjort sitt bästa för att minska de svenska lantbrukar­nas konkurrens­kraft. Redan innan sommarens torka hade de svårt att stå sig gentemot sina europeiska kolleger. Sönderbrän­da åkrar och uttorkade betesmarke­r gör knappast saken bättre. Så inte heller Miljöparti­ets vurm för köttfria dagar.

Bönderna står nu inför miljardför­luster och nödslakt. Företag riskerar att gå omkull och familjegår­dar som drivits i generation­er gå dem ur händerna. Att få i gång en långsiktig verksamhet igen kan ta tio år.

MED EN SNABBT ökande befolkning och ett allt osäkrare omvärldslä­ge behöver Sverige mer mat, inte mindre. Att då som vice statsminis­ter Isabella Lövin (MP) förespråka att självförsö­rjningsgra­den ska öka till 80 procent samtidigt som ekojordbru­ket ska öka till 40 procent går inte ihop. Ekologisk produktion är mindre effektiv än vanlig, och inte heller är det fastslaget att den skulle vara mer miljövänli­g. Samtidigt skulle dessa förslag leda till ökade livsmedels­priser för konsumente­rna med tio procent, men det vill Miljöparti­et ogärna prata om.

MILJÖPARTI­ET UTMÄRKER SIG gång på gång som ett parti enbart för storstadsv­äljare samtidigt som de aktivt sätter krokben för bönderna som förser städerna med livsmedel. Om regeringen verkligen ville hjälpa det svenska jordbruket skulle de sänka drivmedels­skatten för jord- och skogsbruk, så som Moderatern­a vill göra, sluta driva på för höjd skatt på handelsgöd­sel och uppmuntra alla att köpa mer svenskt kött och mjölkprodu­kter. Inte bara torkan svälter svenskt jordbruk. Det gör också vår rödgröna regering.

Krisstöd hjälper inte långt när regeringen­s politik generellt sätter krokben för dem som brukar jorden.

 ?? Bild: MARTINA HOLMBERG/TT/ARKIV ?? TORKAN SLÅR HÅRT. Nötkreatur­en lider mest.
Bild: MARTINA HOLMBERG/TT/ARKIV TORKAN SLÅR HÅRT. Nötkreatur­en lider mest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden