Hallandsposten

Bönder får låna mark av kommunen

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

”Vi har sagt att det är en grönyta per lantbrukar­e som gäller, för att så många som möjligt ska få ta del av hjälpen.”

MIKAEL LENNUNG, mark- och exploateri­ngsansvari­g på Laholms kommun

Laholms kommun upplåter mellan tio och femton hektar av kommunens mark till bönder som behöver djurfoder.

Flera personer har kontaktat kommunen med frågor om inte Laholm kan släppa till grönytor och annan mark, som lantbrukar­e kan skörda foder på, sedan det uppstått foderbrist i stora delar av landet.

I måndags blev det klart att kommunen går önskemålen till mötes och låter lantbrukar­e, som vill och behöver, skörda gräset på kommunens mark och använda det som grovfoder till djuren.

– VI VILL såklart gärna hjälpa till. De ytor vi erbjuder kommer knappast att räcka till, men det är ändå någon hjälp i en svår situation, säger Mikael Lennung som är markoch exploateri­ngsansvari­g på Laholms kommun.

På kommunens hemsida finns kartor upplagda för orterna Hasslöv, Hishult, Knäred, Ränneslöv, Vallberga, Veinge och Våxtorp.

– Det är allt ifrån lite större områden ner till en villatomts storlek, säger Mikael Lennung och fortsätter:

– Vi har sagt att det är en grönyta per lantbrukar­e som gäller, för att så många som möjligt ska få ta del av hjälpen, men de allra minsta områdena får man lägga samman med något annat. Det måste vara lönt att köra, säger Mikael Lennung. Principen om först kvarn kommer att gälla. till

– VI BLEV TIDIGT kontaktade av en lantbrukar­e om ett område på Mellby industripa­rk. Det får han förstås ta. Än så länge är det tre ytor som är tingade, säger Mikael Lennung.

Lantbrukar­na får själva skörda gräset. De får inte sälja det vidare utan bara använda det som foder till de egna djuren.

– Kommunen kan inte heller ta ansvar för om det finns stenar, burkar eller annat olämpligt i gräset. Vi betalar inget för klippninge­n, och lantbrukar­na betalar inget för fodret som blir, säger Mikael Lennung.

På många håll saknar djuren även bete.

– Det kan finnas några områden som går att hägna in, om någon vill släppa djur på bete där. Men man får själv ombesörja stängsel och annat som behövs, säger Mikael Lennung.

OM DET KOMMER regn så att gräset börjar växa igen, kommer kommunens erbjudande att finnas kvar längre fram i sommar.

– Om behovet finns kvar så finns möjlighet till en andra skörd, säger Mikael Lennung.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? KAN BLI FODER. Mitt emot Lugnarohög­en i Hasslöv finns ett markområde som kommunen upplåter till djurfoder åt lantbrukar­e.
Bild: CARINA NILSSON KAN BLI FODER. Mitt emot Lugnarohög­en i Hasslöv finns ett markområde som kommunen upplåter till djurfoder åt lantbrukar­e.
 ?? Bild: LAHOLMS KOMMUN ?? HASSLÖV. De streckade områdena är grönområde­n där kommunen låter lantbrukar­e skörda gräs. En del områden kan också komma att betas.
Bild: LAHOLMS KOMMUN HASSLÖV. De streckade områdena är grönområde­n där kommunen låter lantbrukar­e skörda gräs. En del områden kan också komma att betas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden