Hallandsposten

Hästarna hjälper Jan hitta nya vägar

FOLK&FAMILJ: Jan Johannesso­n från Halmstad är synskadad och håller på att träna upp sina små hästkompis­ar till att bli ledsagare.

- NIKE HALVARDSSO­N nh@hallandspo­sten.se

Lättlärda, nyfikna, samarbetsv­illiga och med en mankhöjd under 86,4 centimeter – så beskrivs hästarna av rasen amerikansk miniatyrhä­st, som visat sig vara lämpade för blinda. Nu tränar Jan Johannesso­n upp Rosita och Marta till ledarhästa­r.

När Jan Johannesso­n var i fyrtioårså­ldern drabbades han av glaukom, som är en ögonsjukdo­m som påverkar synnerven. Detta har lett till att han i dag har kraftigt nedsatt syn och behöver använda sig av hjälpmedel för att klara av vardagen.

– Om det är väldigt starka kontraster mellan olika föremål ser jag lite, men jag är i stort sett blind.

TVÅ AV HANS hjälpmedel är miniatyrhä­starna Rosita, en 83 centimeter hög brunskäck, och Marta, en 86 centimeter hög svartskäck. Han skiljer dem från varandra genom att känna åt vilket håll deras manar är kammade.

– De är halvsystra­r. Marta är tre år och Rosita två, och det märks väldigt tydligt att Marta är storasyste­r – hon tar alltid kommandot. Rosita har haft svårare för att lära sig men nu har hon börjat ta för sig mer, säger Jan.

Hästen Marta har visat sig vara en riktig räddare i nöden för Jan.

– En gång när vi hade gått vilse i skogen så räddade hon mig från att ramla ner för ett stup genom att tydligt markera stopp.

Här i Sverige är ledsagarhä­star fortfarand­e ett okänt fenomen, men i USA är det flera som använder sig av hästar i stället för ledarhunda­r. The Guide Horse Foundation är en organisati­on som har tillhandah­ållit miniatyrhä­star till synskadade sedan slutet på 90-talet.

FÖR SYNSKADADE BOSATTA i Sverige finns det inga auktoriser­ade eller upptränade ledarhästa­r, därför bestämde sig Jan för att skaffa och träna upp sina hästar på egen hand. Han har märkt av ett visst motstånd mot det han gör.

– Det finns folk som tycker att hästar inte ska vara ledsagare, för att hundarna är så duktiga. Men för mig handlar det inte om häst mot hund, utan bara om att jag är en hästmännis­ka och att jag tycker de ska vara godkända precis som ledarhunda­r. Fördelen med att ha en häst är ju bland annat att den lever mycket längre än en hund.

En annan fördel han ser med sina hästar, till skillnad från om han hade använt sig av en ledarhund, är att han kan springa med dem.

– Om man är ute och joggar och trillar över sin hund kan den bli ordentligt skadad, medan en häst inte skadas på samma sätt.

Minihästar­na får Jan att känna sig tryggare och gör det lättare för honom att motionera och orientera sig när han är ute i naturen. Än så länge tar han inte in hästarna till stan, men det är möjligt att han gör det någon gång i framtiden.

– De hade definitivt klarat av det. De är så sociala och har inget problem med folk och mycket rörelse.

”En gång när vi hade gått vilse i skogen så räddade Marta mig från att ramla ner för ett stup.”

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PÅ PROMENAD. Jan Johannesso­n med sina amerikansk­a miniatyrhä­star Marta (till vänster) och Rosita (till höger).
Bild: JARI VÄLITALO PÅ PROMENAD. Jan Johannesso­n med sina amerikansk­a miniatyrhä­star Marta (till vänster) och Rosita (till höger).
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? DJURVÄN. Jan är hästvan sedan barnsben och har bland annat hållit på med westernrid­ning.
Bild: JARI VÄLITALO DJURVÄN. Jan är hästvan sedan barnsben och har bland annat hållit på med westernrid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden