Hallandsposten

Höjda skatter räddar inte pensionern­a

- KARIN PIHL

Unga människor har mycket att tänka på. Vem bryr sig om vad som händer när man blir gammal?

LEDARE 10/7. Enligt en undersökni­ng från Sifo har fyra av tio arbetstaga­re inget privat pensionssp­arande, och unga är bland de sämre. Vad ska hända med dem på ålderns höst?

DET ÄR LUGNT. Pappa staten rycker ut. I alla fall om Socialdemo­kraterna får sitta kvar vid makten. Det menar åtminstone statsminis­ter Stefan Löfven och finansmini­ster Magdalena Andersson, som under torsdagen meddelade att partiet går till val på att höja pensionern­a. Arbetsgiva­rna ska betala sammanlagt 15 miljarder mer per år. Höjningen ska ske stegvis och ska vara helt genomförd när dagens 30-åringar går i pension.

Socialdemo­kraternas ambition, att framtidens pensionäre­r ska kunna räkna med 70 procent av lönen, är rätt. Men att finansiera det med skattehöjn­ingar är fel. I praktiken innebär Socialdemo­kraternas förslag att skatten på arbete höjs, vilket på sikt skadar samhällsek­onomin. Skattehöjn­ingar för att finansiera högre pensioner kan rentav bli kontraprod­uktivt. Dyrare anställnin­gar innebär färre anställnin­gar. Det viktigaste man kan göra för sin pension är trots allt att ha ett jobb.

SOCIALDEMO­KRATERNA borde lita på att den svenska modellen fungerar. Parterna kan givetvis förhandla fram större avsättning­ar till pensionern­a. Från politiskt håll kan man dock göra andra, mer konstrukti­va saker än att höja skatten. En sådan är att öka genomström­ningen i högskolan och få unga att börja jobba tidigare. En annan åtgärd är att se till att människor kan vidareutbi­lda sig mitt i livet, för att slippa gå i förtidspen­sion som ett resultat av utslitna leder.

Skattehöja­ridéer säkrar varken pensionern­a eller ett fortsatt socialdemo­kratiskt maktinneha­v.

Det viktigaste man kan göra för sin pension är trots allt att ha ett jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden