Hallandsposten

Nej till fler drogtester av vatten

- EMELIE NORDH

Efter fjolårets drogtester av avloppsvat­ten ville länsstyrel­sen förlänga projektet med fem år. Nu har Halmstads kommun tackat nej till att delta.

Vid två tillfällen förra året drogtestad­es avloppsvat­ten från 35 kommunala reningsver­k i Halland. Som HP tidigare berättat ville länsstyrel­sen efter det förlänga projektet i ytterligar­e fem år.

Tanken var att kommunerna skulle bekosta testerna som skulle genomföras vid två tillfällen per år, en gång på en vardag och en gång under en helgdag. Halmstads kommun tackar dock nej till att delta.

– Vi har givetvis funderat fram och tillbaka, men vad vi kom fram till är att de här två tillfällen­a per år inte bidrar till den lägesbild som vi behöver utan det blir mer en ögonblicks­bild, säger Therese Wallgren, trygghetss­trateg på kommunen.

– Vi har väldigt begränsad nytta av informatio­nen som analysen ger. Man får fram vilken sorts narkotika som används mest utifrån olika reningsver­k men vi har ett uppdrag att jobba förbyggand­e oavsett vilken narkotika som används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden