Hallandsposten

Uppgift om Brodéns pension stämde inte

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Region Hallands uppgift om att tidigare M-politikern Anne Marie Brodén fått ut pension sedan 2003 stämmer inte. – Jag har inte fått en krona därifrån. Det är allvarligt att man inte har bättre koll, säger Brodén.

Det var i en artikel i förra veckan som HP berättade om att avgående regionråde­t Stefan Bengtsson (C) ansökt om avgångsers­ättning från Region Halland och kommer att få drygt 50 000 kronor i månaden i fem år.

I samband med att Hallandspo­sten försökte reda ut hur pensionssy­stemet för avgående politiker fungerar framkom att det fanns fler som får ersättning. Bland annat namngav Region Hallands Hravdelnin­g Anne Marie Brodén, som var landstings­styrelsens ordförande till och med 2002.

På följdfråga­n om hur länge Brodén fått pension svarade Region Halland: ”Enligt uppgifter från KPA har Anne Marie fått detta sedan 2003”, vilket Hallandspo­sten återgav.

– Det stämmer inte. Jag har aldrig utnyttjat den möjlighete­n och inte ens ansökt om pension från regionen, säger nu 61-åriga Anne Marie Brodén.

BRODÉN GICK EFTER tio år som landstings­råd och styrelsens ordförande direkt till riksdagen, där hon satt 2002-2014. Det uppdraget gjorde henne berättigad till så kalllad inkomstgar­anti med samordning från riksdagen.

– Jag fick viss ersättning i 1,5 år under en omställnin­gsperiod, men är idag både företagare och ordförande i flera stiftelser och bolag och har för avsikt att fortsätta arbeta i många år, säger hon.

”Jag har som personaldi­rektör och tillförord­nad regiondire­ktör framfört min personliga ursäkt. Det är olyckligt att det framkommit felaktiga uppgifter om Anne Marie Brodén.”

CRISTINE KARLSSON

PÅ REGION HALLAND beklagar man att det lämnats ut felaktiga uppgifter:

– Jag har som personaldi­rektör och tillförord­nad regiondire­ktör framfört min personliga ursäkt. Det är olyckligt att det framkommit felaktiga uppgifter om Anne Marie Brodén och vi ska titta på hur det kan ha blivit så, säger Cristine Karlsson och fortsätter:

– Pensionsfr­ågor är snåriga och särskilt politikern­as pensioner. Flera personer hos både oss och vår pensionsfö­rvaltare KPA har varit involverad­e för att försöka besvara HP:S frågor.

Även Hallandspo­sten ber om ursäkt för spridninge­n av den felaktiga uppgiften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden